Ergonomi hayatın tamamen içinde olan bir kavramdır. Bazen hareketimizin
kullandığımız nesne tarafından engellendiği veya zorlaştırıldığı veya
rahatsızlık verdiği olur.
İşte bu olay ergonomik olup olmamakla ilgilidir. Sabah yataktan kalktınız elinizi yüzünüzü yıkamak için banyoya gittiniz lavaboya eğilip ellerinizi yüzünüzü yıkadınız bu esnada lavabonun yüksekliği sizin fiziksel ölçülerinize uygun değilse sırtınız eğilmekten dolayı ağıracaktır.
Otobüse bindiniz koltuk araları o kadar dar ki yanınızda oturan kişi ile birer kolunuzu yok ederseniz rahat edebileceksiniz. Hele ön koltukla diz mesafesi o kadar kısa tutulmuş ki sığmanız mümkün değil. Arabanızı yol kenarına park ettiniz, kaldırım o denli yüksek ki kapınızı açıp aşağıya inemiyorsunuz. Yine kaldırımlar o denli yüksekler ki normal insanlar bile kaldırıma çıkmakta zorlanmakta, ya özürlü ve yaşlı insanlar?
Bir bilgisayar masası alıyorsunuz ekran kablo boşluğu, bilgisayar yeri ve çekmece sağda demek ki bu masa solak bir insan için tasarlanmış.
Trafik kurallarının park etme kuralları bile bir arabanın yerleşim yerleri içinde kavşağa 15m. mesafe bırakmadan park edemeyeceğini belirtilmişken kavşağa 15-20cm. uzaklarda bahçe duvarları ve binalar olması kavşağa girerken görüşünüzü nasıl etkiler?
Ergonominin ne denli önemli olduğu artık tartışma götürmez bir durum. İç çamaşırları, ayakkabılar, gözlükler, kol saatleri, kalemler, diş fırçaları bile artık ergonomik. Buzdolabı tasarımlarında artık az kullanılan derin dondurucu bölümü aşağıya alınıyor.
Arabalarda tüm kumandalar şoför tarafından en kolay şekilde kullanılabilecek şekilde tasarlanmakta. Hatta çoğu araçta, cam silecekleri yağmur yağdığında, cam ıslandığında otomatik olarak çalışmakta. Farlar hava kararınca, karanlık bir ortama girince açılmakta. Uzun farlar ilerden bir araç geldiğinde kendiliğinden kısa hüzmeye geçmekte. Anahtarı hangi cebime koydum düşüncesi oluşmadan siz araca yaklaşınca kapı kilitleri açılıp kontağa anahtar yerleştirmeden bir düğme ile araca start verilebilmekte.
Tabanca ve tüfeklerdeki kovan atış yönü, tetik, emniyet ve kurma kolu sağ ve sol elini kullananlara göre üretilmekte. Kumandalar ele uyum sağlayacak ve kolay kullanılacak ara yüzlerle üretilmekte.
Cep telefonlarındaki pek çok fonksiyon harekete duyarlı çalışacak hale getirildi. Mobilyalar, koltuklar daha ergonomik olmaya işlevselliği artmaya başladı. Bunlar gibi her konuda pek çok şeyi insanın kolay kullanımına, uyumuna rahat ve huzuruna yönelik değiştirildi.
Tüm bu yazdıklarımı ve diğer ürünler, halen ergonomik olarak kusursuz değiller sürekli geliştirilecekler. İnsana yatırım her zaman en kazançlı yatırım olmuştur ve ergonomik rahatlık daha da sonsuzdur…
Yazar: I♥antropoloji
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum Kuralları
1. Saygı çerçevesinde yapılan yorumlar, kendinizi ifade etmenin en iyi yoludur. Yorumlarınızın hakaret, küfür, tehdit, taciz, aşağılama, diğer kullanıcıların kişisel bilgilerinin ifşası, telefon numarası, e-posta adresi ve kurum ismi içermediğinden emin olun. İfade özgürlüğünü destekliyoruz ancak; kişi veya grupların dinini, dilini, cinsiyetini, ırkını, etnik grubunu, milliyetini aşağılayıcı yorumlara ve genel ahlak ilkelerine aykırı unsurlara kesin olarak izin vermiyoruz. Bu tür içeriğe sahip yorumlarınızın moderatör onayından geçmeyeceğini veya başka kullanıcılar tarafından sakıncalı olarak bize bildirilebileceğini ayrıca talep halinde ilgili mercilere tarafımızca bilgi verileceğini lütfen unutmayın. Üyelerimiz, yaptıkları yorumlardan kendileri sorumludur. Yukarıda belirtilen içeriğe sahip yorumlardan ve bu tarz davranışlarda bulunanlara yöneltilen cezai yaptırımlardan ''antropoloji.blogspot.com '' sorumlu tutulmaz.
2. Yaptığınız yorumun, yazıyla ilgili olmasına özen gösterin. Yorum yaptığınız yazının ana temasıyla doğrudan ilişkili olmayan yorumlar göndermeyin. Zorunlu olmadıkça büyük harf kullanmayın. Bu durum, diğer ziyaretçiler tarafından ‘bağırarak konuştuğunuz’ şeklinde algılanır. Sözlerinizi vurgulama amacıyla da olsa, harf ya da noktalama işareti tekrarı yapmamaya çalışın. İnternet sohbet odalarında kullanılan kısaltmaları kullanmayın.Hiçbir harf yerine benzer görünen başka bir karakter yazmayınız.
3. Yorumların varlık sebebi, konuyla ilgili fikir alışverişinden başka hiçbir şey değildir. Gerek yazıyı kaleme alan yazarla, gerekse yorum yazan diğer kişilerle fikirlerinizi paylaşabilir ve bu şekilde yazıda gördüğünüz doğruları genişletebilir, yanlışları eleştirebilirsiniz.
Lütfen bu kurallara uymaya ve hepimizin bir gün güvenli sınırlara gereksinim duyabileceğini anlamaya çalışalım. Kurallara uymamak, önce uyarı almanıza, yinelenen uyarılar da kullanıcı hesabınızın kapatılmasına neden olacaktır. Hesabınız kapatıldığında başka bir kullanıcı adıyla giriş yapmanız da engellenecektir.
Yaptığınız yorumlar içinde link barındıranlar spam kabul edilecek ve silinecektir.
Yorum kutusunda Link verilebilmesi için konulmuş olan link html etiketi konu ile ilgili link oluşturma amaçlıdır.
Reklam amaçlı başka sitelere link veren yorumlar silinecektir.
Katkılarınız ve duyarlılığınız için teşekkür ederiz.
antropoloji.blogspot.com