Darwin'den Dersim'e Cumhuriyet ve Antropoloji
Zafer Toprak
Doğan Kitap
Kitap Hakkında:
Prof. Dr. Zafer Toprak 18 makaleden oluşan Darwin’den Dersim’e Cumhuriyet ve Antropoloji’de Cumhuriyet’in kuruluşunu takip eden yıllarda, devrimlerin izinden giden laik bir eğitim anlayışının ve antropolojinin Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası alanda adını duyuracak bir bilim dalı olarak doğuşunun izini sürüyor.Atatürk’ün öncülüğünde ve verdiği büyük destekle Harf Devrimi’nin ve Dil Devrimi’nin doğuşu ve gelişimini ve bu süreçte dirsek temasında olduğu Afet İnan, Şemsettin Günaltay, Şevket Aziz Kansu gibi dönemin ünlü şahsiyetlerinin katkılarını gündeme getiriyor.
Birbirinden ayrı ancak bütünsel bir mantıkla kurgulanan bu makaleler, günümüzde de tartışılan birçok meselenin özüne iniyor ve iki dünya savaşı arası dönemin daha iyi anlaşılmasına hizmet ediyor. Darwin’den Dersim’e Cumhuriyet ve Antropoloji ders kitaplarında Darwincilik, Güneş-Dil Teorisi, Dersim meselesi gibi sözü çok edilen ancak içeriği ve bağlamı daha az bilinen toplumsal olaylara özgün kaynaklarla, tarihçilik yöntemiyle yaklaşan değerli bir çalışma.
İçindekiler:
Fizik (Biyolojik) Antropolojiye Giriş
Erken Cumhuriyet’in Bilimi Antropoloji:
Türkiye’de Fizik Antropolojinin Doğuşu
Cumhuriyet’in Ankara’da Tasarladığı İlk Fakülte: İctimaiyyat Fakültesi 1923
En Büyük Antropolojik Anket: Atatürk, EugènePittard ve Afet Hanım
“Türk Irkının Vatanı Anadolu” ve AgopMartayan (Dilaçar)
Âdem-Havva’dan Homo Alpinus’a: EugènePittard, Antropoloji ve Türk Tarih Tezi
Dolikosefalden Brakisefale Türk Irkı: Şevket Aziz Kansu ve Antropolojinin Evrimi
Antropolojik Veriler Işığında Anadolu’nun Entelektüel Coğrafyası
Ali Reşad’dan Yusuf Akçura’ya:Sosyal Darwinist Tarih ve Türk Tarih Tezi
“Mukaddes”ten “Temeddün”e Kültür Devrimi: Şemsettin Günaltay ve Türk Tarih Tezi
Eleştirilerine Cevap
Osmanlı Proto-Antropolojisi ve Toplumsal Cinsiyet Irkçılığı
Antropolojiden Biyolojiye: Erken Cumhuriyet’in Doğa Bilimleri 317
Darwinizm'den Ateizme: Türkiye’de Tarih Eğitiminin Evrimi
Türkiye’de İlk Uluslararası Bilimsel Kongre Girişimi: 1939 Beynelmilel XVIII. Antropoloji ve Prehistorik Arkeoloji Kongresi
Antropolojik Dilbilim, Dil Devrimi ve Sadri Maksudi
Tarih, Antropolojik Dilbilim ve Güneş-Dil Teorisi
Atatürk ve Ezoterik Arkeoloji: James Churchward, Tahsin Mayatepek ve Kayıp Kıta Mu
Westphalia’dan Dersim’e Toplum Mühendisliği ve Antropolojik Irk Sorunu
Kaynak: http://www.dogankitap.com.tr/kitap/Darwinden+Dersime-1601
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum Kuralları
1. Saygı çerçevesinde yapılan yorumlar, kendinizi ifade etmenin en iyi yoludur. Yorumlarınızın hakaret, küfür, tehdit, taciz, aşağılama, diğer kullanıcıların kişisel bilgilerinin ifşası, telefon numarası, e-posta adresi ve kurum ismi içermediğinden emin olun. İfade özgürlüğünü destekliyoruz ancak; kişi veya grupların dinini, dilini, cinsiyetini, ırkını, etnik grubunu, milliyetini aşağılayıcı yorumlara ve genel ahlak ilkelerine aykırı unsurlara kesin olarak izin vermiyoruz. Bu tür içeriğe sahip yorumlarınızın moderatör onayından geçmeyeceğini veya başka kullanıcılar tarafından sakıncalı olarak bize bildirilebileceğini ayrıca talep halinde ilgili mercilere tarafımızca bilgi verileceğini lütfen unutmayın. Üyelerimiz, yaptıkları yorumlardan kendileri sorumludur. Yukarıda belirtilen içeriğe sahip yorumlardan ve bu tarz davranışlarda bulunanlara yöneltilen cezai yaptırımlardan ''antropoloji.blogspot.com '' sorumlu tutulmaz.
2. Yaptığınız yorumun, yazıyla ilgili olmasına özen gösterin. Yorum yaptığınız yazının ana temasıyla doğrudan ilişkili olmayan yorumlar göndermeyin. Zorunlu olmadıkça büyük harf kullanmayın. Bu durum, diğer ziyaretçiler tarafından ‘bağırarak konuştuğunuz’ şeklinde algılanır. Sözlerinizi vurgulama amacıyla da olsa, harf ya da noktalama işareti tekrarı yapmamaya çalışın. İnternet sohbet odalarında kullanılan kısaltmaları kullanmayın.Hiçbir harf yerine benzer görünen başka bir karakter yazmayınız.
3. Yorumların varlık sebebi, konuyla ilgili fikir alışverişinden başka hiçbir şey değildir. Gerek yazıyı kaleme alan yazarla, gerekse yorum yazan diğer kişilerle fikirlerinizi paylaşabilir ve bu şekilde yazıda gördüğünüz doğruları genişletebilir, yanlışları eleştirebilirsiniz.
Lütfen bu kurallara uymaya ve hepimizin bir gün güvenli sınırlara gereksinim duyabileceğini anlamaya çalışalım. Kurallara uymamak, önce uyarı almanıza, yinelenen uyarılar da kullanıcı hesabınızın kapatılmasına neden olacaktır. Hesabınız kapatıldığında başka bir kullanıcı adıyla giriş yapmanız da engellenecektir.
Yaptığınız yorumlar içinde link barındıranlar spam kabul edilecek ve silinecektir.
Yorum kutusunda Link verilebilmesi için konulmuş olan link html etiketi konu ile ilgili link oluşturma amaçlıdır.
Reklam amaçlı başka sitelere link veren yorumlar silinecektir.
Katkılarınız ve duyarlılığınız için teşekkür ederiz.
antropoloji.blogspot.com