25 Temmuz 2012 Çarşamba

Adım Adım Kazı Hikayesi

Alabama Archaeology: Excavation Steps


Arkeolojik Kazı Adımları
Archaeological Excavation Steps

1. Adım

Birinci adımda hedefi herhangi bir arkeolojik alanında olup olmadığını belirlemek için olan bir ilk araştırması gerçekleştirmektir. Bu, çeşitli yollardan gerçekleştirilebilir. Tek yönlü eserler için zemin tarama ya da bir yüzey incelemesi yapmaktır. Sürülmüş tarlalar genellikle eserlerin fark edilmesi en kolay yerlerdir. Eserler bir küme halinde birbirine yakın bulunursa, bu alan bir site olarak tespit edilebilir. Siteleri bulmak için başka bir yöntem toprağa gömülü nokta eserler için yaklaşık çapı 30 santimetre (bir kürek genişliği veya yaklaşık 1 ayak) genişliğinde çukurlar açmaktır. Alabama'da Alabama  Alabama Historical Commission kürek testleri eserlerin geri kazanılması için düşük potansiyeli olan alanlarda  60 metre aralıkla çukurlar acmalı, eser bulmak için yüksek potansiyeli olan alanlarda 30 metre aralıkla açılması gerektiğini önerir. Eserler bulundu, bunlar sayılır ve bunların yeri bir harita üzerinde işaretlenir. Eserler çok sayıda bulunursa alanlarda Arkeolojik Sit alanı olarak kabul edilebilir.

 
Bir yüzey taraması sırasında, John bir kalıntı  noktası bulmuştur.


During a surface collection, John has found a projectile point. Photograph courtesy of the Office of Archaeological Research, University of Alabama Museums.

Ellen toprakta tarama yaparken,
Myron bir kürekle kazarak sınama yapıyor.
 Myron is digging a shovel test while Ellen is screening the dirt.
Photograph courtesy of the Office of Archaeological Research, University of Alabama Museums.
Step 1.

The first step is to perform an initial survey in which the goal is to identify if any archaeological sites are in the area. This can be accomplished n several ways.
One way is to scan the ground for artifacts, or perform a surface inspection. Plowed fields are often the easiest places to spot artifacts. If a cluster of artifacts are found near one another, this could be identified as a site.
Another method to search for sites is to dig holes about 30 centimeters in diameter (the width of a shovel, or about 1 foot) in order to spot artifacts buried in the ground. In Alabama the Alabama Historical Commission recommends that shovel tests must be spaced 30 meters apart in areas with a high potential for uncovering artifacts and 60 meters in areas with a low potential for recovering artifacts.
When artifacts are found, they are counted and their location is marked on a map. Areas where lots of artifacts are found may be considered an archaeological site.


Diğer adımlara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz


Kaynak:
http://bama.ua.edu/~alaarch/excavationsteps/exstep01.htm
http://bama.ua.edu/~alaarch/excavationsteps/exstep02.htm
http://bama.ua.edu/~alaarch/excavationsteps/exstep03.htm
http://bama.ua.edu/~alaarch/excavationsteps/exstep04.htm
http://bama.ua.edu/~alaarch/excavationsteps/exstep05.htm
http://bama.ua.edu/~alaarch/excavationsteps/exstep06.htm
http://bama.ua.edu/~alaarch/excavationsteps/exstep07.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları

1. Saygı çerçevesinde yapılan yorumlar, kendinizi ifade etmenin en iyi yoludur. Yorumlarınızın hakaret, küfür, tehdit, taciz, aşağılama, diğer kullanıcıların kişisel bilgilerinin ifşası, telefon numarası, e-posta adresi ve kurum ismi içermediğinden emin olun. İfade özgürlüğünü destekliyoruz ancak; kişi veya grupların dinini, dilini, cinsiyetini, ırkını, etnik grubunu, milliyetini aşağılayıcı yorumlara ve genel ahlak ilkelerine aykırı unsurlara kesin olarak izin vermiyoruz. Bu tür içeriğe sahip yorumlarınızın moderatör onayından geçmeyeceğini veya başka kullanıcılar tarafından sakıncalı olarak bize bildirilebileceğini ayrıca talep halinde ilgili mercilere tarafımızca bilgi verileceğini lütfen unutmayın. Üyelerimiz, yaptıkları yorumlardan kendileri sorumludur. Yukarıda belirtilen içeriğe sahip yorumlardan ve bu tarz davranışlarda bulunanlara yöneltilen cezai yaptırımlardan ''antropoloji.blogspot.com '' sorumlu tutulmaz.

2. Yaptığınız yorumun, yazıyla ilgili olmasına özen gösterin. Yorum yaptığınız yazının ana temasıyla doğrudan ilişkili olmayan yorumlar göndermeyin. Zorunlu olmadıkça büyük harf kullanmayın. Bu durum, diğer ziyaretçiler tarafından ‘bağırarak konuştuğunuz’ şeklinde algılanır. Sözlerinizi vurgulama amacıyla da olsa, harf ya da noktalama işareti tekrarı yapmamaya çalışın. İnternet sohbet odalarında kullanılan kısaltmaları kullanmayın.Hiçbir harf yerine benzer görünen başka bir karakter yazmayınız.

3. Yorumların varlık sebebi, konuyla ilgili fikir alışverişinden başka hiçbir şey değildir. Gerek yazıyı kaleme alan yazarla, gerekse yorum yazan diğer kişilerle fikirlerinizi paylaşabilir ve bu şekilde yazıda gördüğünüz doğruları genişletebilir, yanlışları eleştirebilirsiniz.

Lütfen bu kurallara uymaya ve hepimizin bir gün güvenli sınırlara gereksinim duyabileceğini anlamaya çalışalım. Kurallara uymamak, önce uyarı almanıza, yinelenen uyarılar da kullanıcı hesabınızın kapatılmasına neden olacaktır. Hesabınız kapatıldığında başka bir kullanıcı adıyla giriş yapmanız da engellenecektir.

Yaptığınız yorumlar içinde link barındıranlar spam kabul edilecek ve silinecektir.

Yorum kutusunda Link verilebilmesi için konulmuş olan link html etiketi konu ile ilgili link oluşturma amaçlıdır.
Reklam amaçlı başka sitelere link veren yorumlar silinecektir.

Katkılarınız ve duyarlılığınız için teşekkür ederiz.

antropoloji.blogspot.com