8 Temmuz 2012 Pazar

Bronisław Kasper Malinowski - Antropoloji Tarihi




Bronisław Kasper Malinowski : ( Dört Kurucu Baba’dan 1i ) Polonyalı antropolog, bilim adamı. Etnoğrafik alan çalışmalarının öncülerinden biri olmasından dolayı 20. yüzyılın en önemli antropologlarından sayılmaktadır. 1910’da Leipzig’den Londra’ya taşındı. Malinowski, birkaç yıl önce Avusturya – Macaristan İmparatorluğu’nun idaresindeki Krakow’da fizik ve felsefe doktora derecesi almıştı

(Krakow günümüzde Polonya sınırları içerisindedir).
Leipzig’de psikoloji ve ekonomi çalıştı, sosyal psikolog Wilheim Wund (1832-1920) ‘un öğretilerinden etkilendi aynı dönem içerisinde (Golden Bough) Altın Dalı okudu. Bundan sonra egzotik saha çalışmaları için uygun koşullar sağlamakla tanınan  London School of Economics’e Seligman’la çalışmak üzere oraya taşındı. Yeni Gine’deki Trobriand Adaları’na gitti burada 1915-1918 arasını, nerdeyse iki yılını geçirecekti. Savaşın sona ermesinden sonra, muhtemelen antropoloji tarihinin en devrimci çalışması olan (Argonauts of the Wetern Pasific) Batı Pasifik Argonatları’nı yazdı. Argonatlar’ın başarısı, Malinowski’yi bir kısmı daha sonraki on yıllarda disipline damgasını vuracak bir gurup istekli ve heyecanlı LSE öğrencisi için çekim merkezi haline getirdi. Malinowski, Meksika’daki Kızılderili köylüler arasında toplumsal değişim üzerini yaptığı bir çalışmanın ortasında Amerika’da öldü. Argonatlar, Malinowski’nin  ilk büyük çalışması ve hala en ünlüsüdür. Trobriand yerlileri  arasındaki tek kurum, kula ticareti üzerine son derece yoğun ve ayrıntılı bir inceleme sunar. Kula ticareti simgesel değeri olan nesnelerin Malinezya adaları arasında geniş bir alanda dolaşımıdır. Malinowski, bu dolaşım için seferlerin pilanlanmasını, takip edilen rotaları, bunlarla ilgili ritüelleri ve pratikleri, kula ticareti ile siyasal liderlik, ev ekonomileri, akrabalık ve sosyal statü gibi diğer Torbiriand kurumları arasındaki ilişkileri anlatır. Malinowski ‘nin icad ettiği, belirli bir saha çalışması yöntemi; bu gün katılımcı gözlem dediğimiz şeydi. Malinowski’nin katılımcı gözlemyöntemi etnografik araştırmaya yeni bir standart getirdi. Hiçbir gerçeklik, kayda değmeyecek kadar önemsiz değildir. (1884-1942)




Kaynakça:





Prof. Dr. İzzet Duyar'ın Antropoloji Tarihi ders notları.
Antropolji Tarihi - Thomas Hylland Eriksen - Finn Sivert Nielsen / İletişim Yayınları
Özgür Ansiklopedi Wikipedia (bazı paragraflar)
Yukarıda adı geçen kaynaklar ve internetten araştırılmış ders notu olarak öğrencilere yardımcı olmak amacıyla derlenmiştir.
Her türlü hakkı ürün sahiplerine aittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları

1. Saygı çerçevesinde yapılan yorumlar, kendinizi ifade etmenin en iyi yoludur. Yorumlarınızın hakaret, küfür, tehdit, taciz, aşağılama, diğer kullanıcıların kişisel bilgilerinin ifşası, telefon numarası, e-posta adresi ve kurum ismi içermediğinden emin olun. İfade özgürlüğünü destekliyoruz ancak; kişi veya grupların dinini, dilini, cinsiyetini, ırkını, etnik grubunu, milliyetini aşağılayıcı yorumlara ve genel ahlak ilkelerine aykırı unsurlara kesin olarak izin vermiyoruz. Bu tür içeriğe sahip yorumlarınızın moderatör onayından geçmeyeceğini veya başka kullanıcılar tarafından sakıncalı olarak bize bildirilebileceğini ayrıca talep halinde ilgili mercilere tarafımızca bilgi verileceğini lütfen unutmayın. Üyelerimiz, yaptıkları yorumlardan kendileri sorumludur. Yukarıda belirtilen içeriğe sahip yorumlardan ve bu tarz davranışlarda bulunanlara yöneltilen cezai yaptırımlardan ''antropoloji.blogspot.com '' sorumlu tutulmaz.

2. Yaptığınız yorumun, yazıyla ilgili olmasına özen gösterin. Yorum yaptığınız yazının ana temasıyla doğrudan ilişkili olmayan yorumlar göndermeyin. Zorunlu olmadıkça büyük harf kullanmayın. Bu durum, diğer ziyaretçiler tarafından ‘bağırarak konuştuğunuz’ şeklinde algılanır. Sözlerinizi vurgulama amacıyla da olsa, harf ya da noktalama işareti tekrarı yapmamaya çalışın. İnternet sohbet odalarında kullanılan kısaltmaları kullanmayın.Hiçbir harf yerine benzer görünen başka bir karakter yazmayınız.

3. Yorumların varlık sebebi, konuyla ilgili fikir alışverişinden başka hiçbir şey değildir. Gerek yazıyı kaleme alan yazarla, gerekse yorum yazan diğer kişilerle fikirlerinizi paylaşabilir ve bu şekilde yazıda gördüğünüz doğruları genişletebilir, yanlışları eleştirebilirsiniz.

Lütfen bu kurallara uymaya ve hepimizin bir gün güvenli sınırlara gereksinim duyabileceğini anlamaya çalışalım. Kurallara uymamak, önce uyarı almanıza, yinelenen uyarılar da kullanıcı hesabınızın kapatılmasına neden olacaktır. Hesabınız kapatıldığında başka bir kullanıcı adıyla giriş yapmanız da engellenecektir.

Yaptığınız yorumlar içinde link barındıranlar spam kabul edilecek ve silinecektir.

Yorum kutusunda Link verilebilmesi için konulmuş olan link html etiketi konu ile ilgili link oluşturma amaçlıdır.
Reklam amaçlı başka sitelere link veren yorumlar silinecektir.

Katkılarınız ve duyarlılığınız için teşekkür ederiz.

antropoloji.blogspot.com