8 Temmuz 2012 Pazar

Charles Gabriel Seligman - Antropoloji Tarihi



Charles Gabriel Seligman : İngiliz antropolog, Tıp öğrenimi gördü. 1898'de Cambridge Üniversitesi'nin düzenlediği bir sefere katılarak Yeni Gine'yle Avustralya arasındaki Torres Boğazına gitti. İngiltere'ye dönüşünde tıp alanında çalışmayı sürdürdü.
Antropolojiye duyduğu ilgi nedeniyle 1904'te yeniden Yeni Gine'ye gitti. Bölge halkını etnik, kültürel ve toplumsal özelliklerine göre sınıflandırmak için çalışırken, bu konuda sonradan yapacağı çalışmaların da ilk örneğini verdi. (The Melanesians of British New Guinea 1910; İngiliz Yeni Ginesi Melanezyalıları) adlı yapıtında kabile yaşamını bütün önemli yönleriyle ele aldı. Bugün de temel bir başvuru kaynağı olan kitap Bronisław Malinowski'nin sonraki çalışmalarının temelini oluşturdu. Seligman 1904'te, sonraki keşif gezilerinde kendisine eşlik eden ve birlikte kitaplar yazdığı Brenda Z. Salaman (Brenda Z. Salaman Seligman)  ile evlendi. Yerli kültürlerinin henüz yok olmamış izlerini incelemek amacıyla karısıyla birlikte Seylan'a yaptığı gezinin (1907-08) ardından (The Veddas 1911); Veddalar adlı kitabını yayımladı. Bunu gene karısıyla birlikte Sudan'da yaptığı ilk geziler (1909-10 ve 1911-12) izledi. I. Dünya Savaşı'nda Birleşik Krallık Kara Kuvvetleri Sıhhiye Sınıfı'nda görevliyken Sigmund Freud'un kuramlarını benimseyen Sligman, birbirinden çok farklı kültürlerde aynı düşlerin görülmesi noktasından yola çıkarak biliçaltı psikolojisinin bazı temel antropolojik sorunlara açıklama getirebileceği sonucuna vardı. 1921-1922 yıllarında karısıyla Sudan'a döndü ve yıllar süren çalışmalarının sonuçlarını( Pagan Tribes of the Nilotic Sudan 1932); Sudan'ın Nil Nehri Kıyılarında Yaşayan Putperest Kabileler adlı yapıtında özetledi.1910'da London School of Economics and Political Science'ta etnoloji profesörlüğüne atanan Seligman, 1913-34 arasında bu okulda yarı zamanlı öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1938'de konuk profesör olarak Yale Üniversitesi'nde ders verdi. (1873-1940)


Kaynakça:



Prof. Dr. İzzet Duyar'ın Antropoloji Tarihi ders notları.
Antropolji Tarihi - Thomas Hylland Eriksen - Finn Sivert Nielsen / İletişim Yayınları
Özgür Ansiklopedi Wikipedia (bazı paragraflar)
Yukarıda adı geçen kaynaklar ve internetten araştırılmış ders notu olarak öğrencilere yardımcı olmak amacıyla derlenmiştir.
Her türlü hakkı ürün sahiplerine aittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları

1. Saygı çerçevesinde yapılan yorumlar, kendinizi ifade etmenin en iyi yoludur. Yorumlarınızın hakaret, küfür, tehdit, taciz, aşağılama, diğer kullanıcıların kişisel bilgilerinin ifşası, telefon numarası, e-posta adresi ve kurum ismi içermediğinden emin olun. İfade özgürlüğünü destekliyoruz ancak; kişi veya grupların dinini, dilini, cinsiyetini, ırkını, etnik grubunu, milliyetini aşağılayıcı yorumlara ve genel ahlak ilkelerine aykırı unsurlara kesin olarak izin vermiyoruz. Bu tür içeriğe sahip yorumlarınızın moderatör onayından geçmeyeceğini veya başka kullanıcılar tarafından sakıncalı olarak bize bildirilebileceğini ayrıca talep halinde ilgili mercilere tarafımızca bilgi verileceğini lütfen unutmayın. Üyelerimiz, yaptıkları yorumlardan kendileri sorumludur. Yukarıda belirtilen içeriğe sahip yorumlardan ve bu tarz davranışlarda bulunanlara yöneltilen cezai yaptırımlardan ''antropoloji.blogspot.com '' sorumlu tutulmaz.

2. Yaptığınız yorumun, yazıyla ilgili olmasına özen gösterin. Yorum yaptığınız yazının ana temasıyla doğrudan ilişkili olmayan yorumlar göndermeyin. Zorunlu olmadıkça büyük harf kullanmayın. Bu durum, diğer ziyaretçiler tarafından ‘bağırarak konuştuğunuz’ şeklinde algılanır. Sözlerinizi vurgulama amacıyla da olsa, harf ya da noktalama işareti tekrarı yapmamaya çalışın. İnternet sohbet odalarında kullanılan kısaltmaları kullanmayın.Hiçbir harf yerine benzer görünen başka bir karakter yazmayınız.

3. Yorumların varlık sebebi, konuyla ilgili fikir alışverişinden başka hiçbir şey değildir. Gerek yazıyı kaleme alan yazarla, gerekse yorum yazan diğer kişilerle fikirlerinizi paylaşabilir ve bu şekilde yazıda gördüğünüz doğruları genişletebilir, yanlışları eleştirebilirsiniz.

Lütfen bu kurallara uymaya ve hepimizin bir gün güvenli sınırlara gereksinim duyabileceğini anlamaya çalışalım. Kurallara uymamak, önce uyarı almanıza, yinelenen uyarılar da kullanıcı hesabınızın kapatılmasına neden olacaktır. Hesabınız kapatıldığında başka bir kullanıcı adıyla giriş yapmanız da engellenecektir.

Yaptığınız yorumlar içinde link barındıranlar spam kabul edilecek ve silinecektir.

Yorum kutusunda Link verilebilmesi için konulmuş olan link html etiketi konu ile ilgili link oluşturma amaçlıdır.
Reklam amaçlı başka sitelere link veren yorumlar silinecektir.

Katkılarınız ve duyarlılığınız için teşekkür ederiz.

antropoloji.blogspot.com