Ruth Fulton Benedict : 1887 yılında, New York'ta doğdu. Yaşamının ilk 6 senesini, anneannesi ve dedesinin çifliğinde geçirdi. Operatör olan babası, Benedict henüz iki yaşındayken öldü.
Annesi kütüphanede çalışmakta ve aynı zamanda öğretmenlik yapmaktaydı. Vassar College'den 1909 yılında mezun olan Ruth, bir yıl için Avrupa'ya gitti. Ülkesine döndükten sonra, Los Angeles'te bir kız okulunda, öğretmenlik yapmaya başladı. 1914 yılında, biyokimyacı R. Benedict ile evlendi. Columbia Üniversitesi'nden Felsefe Doktoru ünvanını aldı. Daha sonrada profesör ve Bölüm başkanı yani Ordinaryus profesör oldu. Sırasıyla; Harp Enformasyon Dairesi'nin Denizler Aşırı İstihbarat Bürosunda, Temel Tahlil Grubu Başkanı, Yabancı Memleketlerin Moralleri Bölümü'nde Sosyal İlim Tahlilcisi, Columbia Üniversitesi'nde Zamanımız Kültürleri Araştırma Başkanı, Amerikan Etnoloji Derneği Başkanı, New York İlimler Akademisi ve Washington Psikiyatri Okulu üyesi, Amerikan Psikopatoloji Derneği İkinci Başkanı, Amerikan Sanatlar ve İlimler Akademisi üyesi olarak çalıştı. 1947 yılında, İlim Doktoru ünvanına layık görüldü. Bir ilim kadını olduğu kadar bir şair olan ve birçok şiiri bulunan Benedict, 61 yaşında New York'ta öldü. Amerikalı antropolog Ruth Benedict’in (The Chrysanthemum and the Sword) Krizantem ve Kılıç, eseri, sosyal antropoloji ve kültürel düşün ağırlıklı olarak tasarlanmış, Japon kültürünün II. Dünya Savaşı'na yansımaları üzerinde durulmuştur. Kitap, antropolojik ve toplum bilimsel bir veri toplama tekniği olan derinlemesine görüşmeler yoluyla temellendirilmiştir. Ruth Benedict bunu daha çok Amerika'da yaşayan Japonlarla yaptığı görüşmelerle oluşturmaktadır. Konu II. Dünya Savaşı'nda ortaya konulan Japon siyasası ve bunu temellendiren Japon kültürel duruşu üzerinedir. (1887 - 1948)
Kaynakça:
Prof. Dr. İzzet Duyar'ın Antropoloji Tarihi ders notları.
Antropolji Tarihi - Thomas Hylland Eriksen - Finn Sivert Nielsen / İletişim Yayınları
Özgür Ansiklopedi Wikipedia (bazı paragraflar)
Yukarıda adı geçen kaynaklar ve internetten araştırılmış ders notu olarak öğrencilere yardımcı olmak amacıyla derlenmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum Kuralları
1. Saygı çerçevesinde yapılan yorumlar, kendinizi ifade etmenin en iyi yoludur. Yorumlarınızın hakaret, küfür, tehdit, taciz, aşağılama, diğer kullanıcıların kişisel bilgilerinin ifşası, telefon numarası, e-posta adresi ve kurum ismi içermediğinden emin olun. İfade özgürlüğünü destekliyoruz ancak; kişi veya grupların dinini, dilini, cinsiyetini, ırkını, etnik grubunu, milliyetini aşağılayıcı yorumlara ve genel ahlak ilkelerine aykırı unsurlara kesin olarak izin vermiyoruz. Bu tür içeriğe sahip yorumlarınızın moderatör onayından geçmeyeceğini veya başka kullanıcılar tarafından sakıncalı olarak bize bildirilebileceğini ayrıca talep halinde ilgili mercilere tarafımızca bilgi verileceğini lütfen unutmayın. Üyelerimiz, yaptıkları yorumlardan kendileri sorumludur. Yukarıda belirtilen içeriğe sahip yorumlardan ve bu tarz davranışlarda bulunanlara yöneltilen cezai yaptırımlardan ''antropoloji.blogspot.com '' sorumlu tutulmaz.
2. Yaptığınız yorumun, yazıyla ilgili olmasına özen gösterin. Yorum yaptığınız yazının ana temasıyla doğrudan ilişkili olmayan yorumlar göndermeyin. Zorunlu olmadıkça büyük harf kullanmayın. Bu durum, diğer ziyaretçiler tarafından ‘bağırarak konuştuğunuz’ şeklinde algılanır. Sözlerinizi vurgulama amacıyla da olsa, harf ya da noktalama işareti tekrarı yapmamaya çalışın. İnternet sohbet odalarında kullanılan kısaltmaları kullanmayın.Hiçbir harf yerine benzer görünen başka bir karakter yazmayınız.
3. Yorumların varlık sebebi, konuyla ilgili fikir alışverişinden başka hiçbir şey değildir. Gerek yazıyı kaleme alan yazarla, gerekse yorum yazan diğer kişilerle fikirlerinizi paylaşabilir ve bu şekilde yazıda gördüğünüz doğruları genişletebilir, yanlışları eleştirebilirsiniz.
Lütfen bu kurallara uymaya ve hepimizin bir gün güvenli sınırlara gereksinim duyabileceğini anlamaya çalışalım. Kurallara uymamak, önce uyarı almanıza, yinelenen uyarılar da kullanıcı hesabınızın kapatılmasına neden olacaktır. Hesabınız kapatıldığında başka bir kullanıcı adıyla giriş yapmanız da engellenecektir.
Yaptığınız yorumlar içinde link barındıranlar spam kabul edilecek ve silinecektir.
Yorum kutusunda Link verilebilmesi için konulmuş olan link html etiketi konu ile ilgili link oluşturma amaçlıdır.
Reklam amaçlı başka sitelere link veren yorumlar silinecektir.
Katkılarınız ve duyarlılığınız için teşekkür ederiz.
antropoloji.blogspot.com