4 Ocak 2014 Cumartesi

İnsanla Şempanze Üreyebilir mi?

sempanze

İnsanla onun en yakın akrabası olan şempanzeler birbirleriyle üreyemez. Aynı şekilde orangutanlar ve gorillerle de. Bunun bir nedeni kromozom sayısının insanlarda ve diğer büyük insansı maymunlarda farklı olması. İnsanlarda kromozom sayısı 1 eksik iken diğer insansı maymunlarda 1 fazladır. Buna rağmen doğada farklı kromozom sayısına sahip türler arasında bazen üreme görülebilir. Farklı kromozom sayısına sahip olmak melezleşme önünde tam bir bariyer değildir. Doğadaki bu fenomene kromozomal polimorfizm denir.

Peki şempanze ile insan arasında çiftleşme deneyleri yapılmış mıdır?

Buna dair Sovyet bir biyolog, Ilya Ivanovich Ivanov 1920′li yıllarda denemeler yapmıştı. Bunun için başlangıçta kendi spermlerini kullanmış ve dişi şempanzeleri döllemeye çalışmıştır. Denemelerinden hiç biri şempanzenin hamile kalmasına yol açmadı. Bu sefer tersini denemiş ve 1929 yılında erkek büyük insansı maymunların dölleriyle gönüllü olan kadınları döllemeye çalışmıştır ama elindeki son orangutan da doğal yollardan öldüğü için deneyler sürdürülememişti. Bunun yanında 1 yıl sonra Sovyet yönetimi onun bu deneylerini engellemiş ve politik eleştiriye maruz kalmış, bu yüzden de Kazakistan’a sürülmüştü. 2 yıl sonra da çalıştığı Kazakistan Devlet Veterinerlik Enstitüsünde zaten vefat etmişti.

1977 yılında J. Michael Bedford, insan spermlerinin bir dişi gibon maymunun yumurta hücresindeki dış koruyucu membranı kırabildiğini tespit etmiştir ama aynı çalışmada insan sperminin insansı olmayan babun, rhesus maymunu, sincapsı maymun gibi diğer maymunlarda bu membranın yanına bile yaklaşamadığı belirtilmiştir. Bu da insan sperm özgüllüğünün yalnız insan ile sınırlı olmamasına yani insanlara özgü olmamasına rağmen muhtemelen sadece Hominoidler gibi türleri (yani büyük insansı maymunları) kapsamakla sınırlı olduğu sonucuna götürmüştür. Bunun Türkçe anlamı insan spermi sadece insana özgü değil, büyük insansı maymunlara da benzerlik gösteriyor.

 

 



Peki insanlarla şempanzeler daha önce çiftleşebiliyor muydu?

Evet, insanla şempanzelerin ataları bundan 5-6 milyon yıl önce iki kola ayrıldıktan sonra, bir 1,2 milyon yıl daha genetik olarak birbirleriyle çiftleşip üreyebilecek durumdaydılar. 2006 yılında yapılan bir araştırma bunu ortaya koymuştu ancak şimdiye kadar buna dair herhangi bir fosil bulunmamıştır veya var olduğu gösterilememiştir. Bu genetik araştırmanın fosil buluntularla da tasdik edilmesi gerekiyor.

Şempanze Oliver

Daha önce 1970′li yıllarda Oliver isimli olağanüstü bir şempanze hakkında insan/şempanze melezi olableceğine dair söylentiler yapılmıştı ve medyada büyük ilgi görmüştü ama Tokya’da yapılan genetik analizler sonucu Oliver’in bir Bonobo (bayağı şempanzelerin bir alt türü) olduğu kesinlik kazanmıştı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levent Alper

Kaynak: http://kozmopolitaydinlar.wordpress.com/2013/04/18/insanla-sempanze-ureyebilir-mi/

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları

1. Saygı çerçevesinde yapılan yorumlar, kendinizi ifade etmenin en iyi yoludur. Yorumlarınızın hakaret, küfür, tehdit, taciz, aşağılama, diğer kullanıcıların kişisel bilgilerinin ifşası, telefon numarası, e-posta adresi ve kurum ismi içermediğinden emin olun. İfade özgürlüğünü destekliyoruz ancak; kişi veya grupların dinini, dilini, cinsiyetini, ırkını, etnik grubunu, milliyetini aşağılayıcı yorumlara ve genel ahlak ilkelerine aykırı unsurlara kesin olarak izin vermiyoruz. Bu tür içeriğe sahip yorumlarınızın moderatör onayından geçmeyeceğini veya başka kullanıcılar tarafından sakıncalı olarak bize bildirilebileceğini ayrıca talep halinde ilgili mercilere tarafımızca bilgi verileceğini lütfen unutmayın. Üyelerimiz, yaptıkları yorumlardan kendileri sorumludur. Yukarıda belirtilen içeriğe sahip yorumlardan ve bu tarz davranışlarda bulunanlara yöneltilen cezai yaptırımlardan ''antropoloji.blogspot.com '' sorumlu tutulmaz.

2. Yaptığınız yorumun, yazıyla ilgili olmasına özen gösterin. Yorum yaptığınız yazının ana temasıyla doğrudan ilişkili olmayan yorumlar göndermeyin. Zorunlu olmadıkça büyük harf kullanmayın. Bu durum, diğer ziyaretçiler tarafından ‘bağırarak konuştuğunuz’ şeklinde algılanır. Sözlerinizi vurgulama amacıyla da olsa, harf ya da noktalama işareti tekrarı yapmamaya çalışın. İnternet sohbet odalarında kullanılan kısaltmaları kullanmayın.Hiçbir harf yerine benzer görünen başka bir karakter yazmayınız.

3. Yorumların varlık sebebi, konuyla ilgili fikir alışverişinden başka hiçbir şey değildir. Gerek yazıyı kaleme alan yazarla, gerekse yorum yazan diğer kişilerle fikirlerinizi paylaşabilir ve bu şekilde yazıda gördüğünüz doğruları genişletebilir, yanlışları eleştirebilirsiniz.

Lütfen bu kurallara uymaya ve hepimizin bir gün güvenli sınırlara gereksinim duyabileceğini anlamaya çalışalım. Kurallara uymamak, önce uyarı almanıza, yinelenen uyarılar da kullanıcı hesabınızın kapatılmasına neden olacaktır. Hesabınız kapatıldığında başka bir kullanıcı adıyla giriş yapmanız da engellenecektir.

Yaptığınız yorumlar içinde link barındıranlar spam kabul edilecek ve silinecektir.

Yorum kutusunda Link verilebilmesi için konulmuş olan link html etiketi konu ile ilgili link oluşturma amaçlıdır.
Reklam amaçlı başka sitelere link veren yorumlar silinecektir.

Katkılarınız ve duyarlılığınız için teşekkür ederiz.

antropoloji.blogspot.com