4 Haziran 2012 Pazartesi

Oymaağaç Höyük Kazısı


Samsun Ili Vezirköprü Ilçesinde 4-5 hektar büyüklüğünde olan Oymaağaç Höyük Vezirköprü Ovasının en önemli yerleşmesidir.
Uygun bir iklim, verimli tarlalar, yeterli su kaynakları, Tavşan Dağların bakır yatakları ve Kızılırmağın geçişi nedeniyle ilk insanlar Kalkolitik dönem itibaren Oymaağaç Höyükte yerleşmeye başladılar. Orta Tunç ve Geç Tunç Çağı Oymaağaç Höyüğün Hititlerin dini merkezi "Nerik" olduğu tahmin ediliyor.

2005 yılınbaslayan Berlin Freie Üniversitesi den Prof. Dr. Rainer Czichon, Prof. Dr. Klinger başkanlığında yürütülen kazı ve yüzey araştırma projesi hipotezin doğruluğunu ıtlamaya çalışıyor. Her yıl T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığın iziniyle ve Gerda Henkel Vakıf ve Alman Araştırma Fonu destekiyle 50-60 şilik,  bilim adamları, öğrenciler, yerli işçiler hem bahar hem yaz sezonunda Oymaağaç Höyükte ve onun yakın çevresinde çeşitli metodlar ile çalışıyorlar.


Antropolojik incemeler

2011’da depodaki iskeletlerin antropolojik incelemeleri American School of Athens’in Wiener Laboratory’dan gelen Dr. Sherry Fox ve onun Sheffield Üniversitesinden gelen asıstanı Kathryn Marklein tarafından devam edildi. Toplum mezar (Locus:7384:009) incelemek için yeni bir metod kullanıldı. Bu metoda göre mezarın 2500 kemikleri 40 insana değil 21 insana aittir. Onların arasında erkekler ve kadınlar, büyükler, gençler ve bebeklar var. Çocuklar ilk olarak, yanı en aşağıda gömmüldüler. Büyüklerin yüzde 29 bir os tibiale externum, yani bir irsi hastalığı var. O yüzden bir DNA analizin kosulları araştırılıyor. Belki toplu mezarların neden olduğunu öğrenilebilir. Ayrıca radiografili, 14C ve nitrogen analizler planlamaktadır.
Onun dışında açma 7685’de bes iskeletler incelendi. 30-39 yaşında bir erkek, 24-32 yaşında bir kadın, 13-18 yaşında genc bir adam, 3-12 yaşında bir çocuk ve cins bilinmeyen bir insan.

İskelet görüntüleri ile ilgili ayrıntı için TIKLA


Kaynak:
http://www.nerik.de/
http://www.nerik.de/oezet/
http://www.nerik.de/ausgrabung/loci/kontext.php?a=7384&k=009
Fotoğraf kaynak: http://dienekes.blogspot.com/2008/09/nerik-hittite-holy-city.html

İlgili yazılar:
http://www.panoramio.com/photo/5786932
http://www.yapi.com.tr/Haberler/hititlerin-kutsal-kenti-nerik-araniyor_61204.html


Kazı alanını 360º göüntüleri için TIKLA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları

1. Saygı çerçevesinde yapılan yorumlar, kendinizi ifade etmenin en iyi yoludur. Yorumlarınızın hakaret, küfür, tehdit, taciz, aşağılama, diğer kullanıcıların kişisel bilgilerinin ifşası, telefon numarası, e-posta adresi ve kurum ismi içermediğinden emin olun. İfade özgürlüğünü destekliyoruz ancak; kişi veya grupların dinini, dilini, cinsiyetini, ırkını, etnik grubunu, milliyetini aşağılayıcı yorumlara ve genel ahlak ilkelerine aykırı unsurlara kesin olarak izin vermiyoruz. Bu tür içeriğe sahip yorumlarınızın moderatör onayından geçmeyeceğini veya başka kullanıcılar tarafından sakıncalı olarak bize bildirilebileceğini ayrıca talep halinde ilgili mercilere tarafımızca bilgi verileceğini lütfen unutmayın. Üyelerimiz, yaptıkları yorumlardan kendileri sorumludur. Yukarıda belirtilen içeriğe sahip yorumlardan ve bu tarz davranışlarda bulunanlara yöneltilen cezai yaptırımlardan ''antropoloji.blogspot.com '' sorumlu tutulmaz.

2. Yaptığınız yorumun, yazıyla ilgili olmasına özen gösterin. Yorum yaptığınız yazının ana temasıyla doğrudan ilişkili olmayan yorumlar göndermeyin. Zorunlu olmadıkça büyük harf kullanmayın. Bu durum, diğer ziyaretçiler tarafından ‘bağırarak konuştuğunuz’ şeklinde algılanır. Sözlerinizi vurgulama amacıyla da olsa, harf ya da noktalama işareti tekrarı yapmamaya çalışın. İnternet sohbet odalarında kullanılan kısaltmaları kullanmayın.Hiçbir harf yerine benzer görünen başka bir karakter yazmayınız.

3. Yorumların varlık sebebi, konuyla ilgili fikir alışverişinden başka hiçbir şey değildir. Gerek yazıyı kaleme alan yazarla, gerekse yorum yazan diğer kişilerle fikirlerinizi paylaşabilir ve bu şekilde yazıda gördüğünüz doğruları genişletebilir, yanlışları eleştirebilirsiniz.

Lütfen bu kurallara uymaya ve hepimizin bir gün güvenli sınırlara gereksinim duyabileceğini anlamaya çalışalım. Kurallara uymamak, önce uyarı almanıza, yinelenen uyarılar da kullanıcı hesabınızın kapatılmasına neden olacaktır. Hesabınız kapatıldığında başka bir kullanıcı adıyla giriş yapmanız da engellenecektir.

Yaptığınız yorumlar içinde link barındıranlar spam kabul edilecek ve silinecektir.

Yorum kutusunda Link verilebilmesi için konulmuş olan link html etiketi konu ile ilgili link oluşturma amaçlıdır.
Reklam amaçlı başka sitelere link veren yorumlar silinecektir.

Katkılarınız ve duyarlılığınız için teşekkür ederiz.

antropoloji.blogspot.com