3 Haziran 2012 Pazar

Ruth (Fulton) Benedict



Ruth Benedict 1887 yılında, New York'ta doğdu. Yaşamının ilk 6 senesini, anneannesi ve dedesinin çifliğinde geçirdi.
Operatör olan babası, Benedict henüz iki yaşındayken öldü. Annesi kütüphanede çalışmakta ve aynı zamanda öğretmenlik yapmaktaydı. Vassar College'den 1909 yılında mezun olan Ruth, bir yıl için Avrupa'ya gitti. Ülkesine döndükten sonra, Los Angeles'te bir kız okulunda, öğretmenlik yapmaya başladı. 1914 yılında, biyokimyacı R. Benedict ile evlendi. Columbia Üniversitesi'nden Felsefe Doktoru ünvanını aldı. Daha sonrada profesör ve Bölüm başkanı yani Ordinaryus profesör oldu. Sırasıyla; Harp Enformasyon Dairesi'nin Denizler Aşırı İstihbarat Bürosunda, Temel Tahlil Grubu Başkanı, Yabancı Memleketlerin Moralleri Bölümü'nde Sosyal İlim Tahlilcisi, Columbia Üniversitesi'nde Zamanımız Kültürleri Araştırma Başkanı, Amerikan Etnoloji Derneği Başkanı, New York İlimler Akademisi ve Washington Psikiyatri Okulu üyesi, Amerikan Psikopatoloji Derneği İkinci Başkanı, Amerikan Sanatlar ve İlimler Akademisi üyesi olarak çalıştı. 1947 yılında, İlim Doktoru ünvanına layık görüldü. Bir ilim kadını olduğu kadar bir şair olan ve birçok şiiri bulunan Benedict, 61 yaşında New York'ta öldü.

Ruth Benedict onuruna 1995 yılında bir pul basıldı


Kitapları:

Kültür Örüntüleri
Tales of the Cochiti Indians
Ünlü antropolog Ruth Benedict’in, özellikle kültürel çalışmalar konusunda temel başvuru kaynaklarından biri olarak görülen kitabı Kültür Örüntüleri, insan hayatının şekillenmesinde kültürün rolüne dair çarpıcı bir bakış sunuyor. Üç Kızılderili toplumunun karşılaştırıldığı bu çalışma, toplumların davranışlarındaki çeşitlilikleri yargılamadan ortaya koyuyor. Dolayısıyla Batı toplumunun “en iyi, en gelişmiş” kültür olduğu yönündeki görüşü reddederek, her kültürün kendisini nasıl ele alıyorsa öyle kavranması gerektiğini öne sürüyor. 1930’lu yıllarda yazılmış olmasına rağmen, Kültür Örüntüleri’nin günümüzde hâlâ temel bir eser olmasını sağlayan da kültürel çeşitliliğe yaptığı bu vurgu. Özellikle antropoloji ve etnoloji alanlarında çığır açmış bir isim olan Benedict’in birey ve kültür ilişkisini incelemesi bakımından büyük önem taşıyan araştırması, insan olmanın anlamları üzerine derin bir kavrayış sağlıyor.

Krizantem ve Kılıç
Chrysanthemum and the Sword
Amerikan antropoloji okulunun en önemli isimlerinden Ruth Benedictin bu eseri, ilk basımının üzerinden altmış yıl geçmesine karşın, Japonyaya ve genel anlamda kültür tarihine ilgi duyan herkesin başvurduğu bir kaynak olmaya ve çeşitli dillerde sürekli yeni baskılar yapmaya devam ediyor. Japon toplumunun, günlük yaşama, âdetlere ve geleneklere yansıyan davranış biçemi ve karakterini çok parlak bir şekilde tahlil eden Krizantem ve Kılıç, kültürel antropolojinin çığır açmış kurucu metinlerinden biri olmayı sürdürüyor. Japonyanın siyasi, dini ve iktisadi yaşamının 7. yüzyıldan İkinci Dünya Savaşına kadar içinden geçtiği çeşitli evreleri de çalışmasının fonuna yerleştiren Benedict, Japon ideolojisinin gelişimini gözler önüne sererken, aynı zamanda bu karmaşık toplumu tüm büyüleyiciliğiyle yanı başımıza getiriyor.


Kültür Kalıpları
Patterns of Culture
Ruth Benedict, başyapıtı sayılan Kültür Kalıpları'nda kültürün ardındaki başlıca yaratıcı gücün toplumsal ve yapısal bir etmen olmaktan çok "duygusal ve estetik" bir güç olan "bütünleşme"dir diyor. Bireylerin zihinlerinde var olan bu "bütünleşme" duygusu kültürel özelliklerin bireyler tarafından kendi kültürlerinin öznel ölçülerine göre seçimi, reddi ve uyarlanmasından oluşur. Bir kültürel kümelenmenin ardındaki bütünleştirici öğeyi bir duygusal kalıp olarak ele alan Benedict, kültürler arasındaki farklılıkların bireyler arasındaki farklılıklara benzediğini öne sürer. Ona göre kültürlerin de bireyler gibi ayırt edici özellikleri vardır. Kültürler bu bakımdan birey psikolojisinin geniş bir yansımasıdır. Benedict bu bütünleştirici öğeye "kültürel kümelenme" adını verir ve Nietzsche'nin ünlü yapıtı Trajedinin Doğuşu'ndan esinlenerek Pueblo Yerlilerinin kültürünü Apollon'cu, Düzlük Yerlilerinin kültürünü de Dionysos'çu olarak kümelendirir (Arka Kapak)




Kaynak:
http://www.turkcebilgi.com/ansiklopedi/ruth_benedict
http://vcencyclopedia.vassar.edu/alumni/ruth-benedict.html
http://www.iletisim.com.tr/kitap/k%C3%BClt%C3%BCr-%C3%B6r%C3%BCnt%C3%BCleri-1772.aspx
http://www.kabalci.com.tr/turkiye-is-bankasi-kultur-yayinlari/ruth-benedict/krizantem-ve-kilic-9789754580587.htm
http://www.kabalci.com.tr/payel-yayinevi/ruth-benedict/kultur-kaliplari-9789753881432.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Kuralları

1. Saygı çerçevesinde yapılan yorumlar, kendinizi ifade etmenin en iyi yoludur. Yorumlarınızın hakaret, küfür, tehdit, taciz, aşağılama, diğer kullanıcıların kişisel bilgilerinin ifşası, telefon numarası, e-posta adresi ve kurum ismi içermediğinden emin olun. İfade özgürlüğünü destekliyoruz ancak; kişi veya grupların dinini, dilini, cinsiyetini, ırkını, etnik grubunu, milliyetini aşağılayıcı yorumlara ve genel ahlak ilkelerine aykırı unsurlara kesin olarak izin vermiyoruz. Bu tür içeriğe sahip yorumlarınızın moderatör onayından geçmeyeceğini veya başka kullanıcılar tarafından sakıncalı olarak bize bildirilebileceğini ayrıca talep halinde ilgili mercilere tarafımızca bilgi verileceğini lütfen unutmayın. Üyelerimiz, yaptıkları yorumlardan kendileri sorumludur. Yukarıda belirtilen içeriğe sahip yorumlardan ve bu tarz davranışlarda bulunanlara yöneltilen cezai yaptırımlardan ''antropoloji.blogspot.com '' sorumlu tutulmaz.

2. Yaptığınız yorumun, yazıyla ilgili olmasına özen gösterin. Yorum yaptığınız yazının ana temasıyla doğrudan ilişkili olmayan yorumlar göndermeyin. Zorunlu olmadıkça büyük harf kullanmayın. Bu durum, diğer ziyaretçiler tarafından ‘bağırarak konuştuğunuz’ şeklinde algılanır. Sözlerinizi vurgulama amacıyla da olsa, harf ya da noktalama işareti tekrarı yapmamaya çalışın. İnternet sohbet odalarında kullanılan kısaltmaları kullanmayın.Hiçbir harf yerine benzer görünen başka bir karakter yazmayınız.

3. Yorumların varlık sebebi, konuyla ilgili fikir alışverişinden başka hiçbir şey değildir. Gerek yazıyı kaleme alan yazarla, gerekse yorum yazan diğer kişilerle fikirlerinizi paylaşabilir ve bu şekilde yazıda gördüğünüz doğruları genişletebilir, yanlışları eleştirebilirsiniz.

Lütfen bu kurallara uymaya ve hepimizin bir gün güvenli sınırlara gereksinim duyabileceğini anlamaya çalışalım. Kurallara uymamak, önce uyarı almanıza, yinelenen uyarılar da kullanıcı hesabınızın kapatılmasına neden olacaktır. Hesabınız kapatıldığında başka bir kullanıcı adıyla giriş yapmanız da engellenecektir.

Yaptığınız yorumlar içinde link barındıranlar spam kabul edilecek ve silinecektir.

Yorum kutusunda Link verilebilmesi için konulmuş olan link html etiketi konu ile ilgili link oluşturma amaçlıdır.
Reklam amaçlı başka sitelere link veren yorumlar silinecektir.

Katkılarınız ve duyarlılığınız için teşekkür ederiz.

antropoloji.blogspot.com