antropoloji.blogspot.com




antropoloji.blogspot.com üniversite ögrencilerince kurulmus, tamamen bilgi paylasımına yönelik ve hiç bir ticari çıkar saglamaya yönelik olmayan bir blogdur

antropoloji.blogspot.com was founded by university students, and for sharing information completely without any commercial interest to provide a platform




26 Ocak 2013 Cumartesi

Maori Haka - Haka dansı - Belgesel


Haka dansı, Yeni Zelanda'ya özgü bir dans türüdür.


 
 
 
 
 
 
 
Haka dansı, Yeni Zelanda'ya özgü bir dans türüdür.

Haka dansı, aynı zamanda "savaş dansı" olarak da bilinir. Bu dans eskiden, savaşlardan önce savaşçıların güçlerini göstermeleri ve karşı tarafı korkutmaları amacıyla yapılırmış. Haka dansında dansçılar, gözlerinin beyaz kısmını göstererek, bir yandan ellerini bedenlerine, bir yandan da ayaklarını yere vurarak dans ederler.

Yaklaşık 200 yaşındaki Haka, Yeni Zelanda çıkışlı... Haka'nın düşmanı caydırmaya yönelik haykırışları ve tehditkar savaş figürleri, bir Māori yerlisinin ölümden kurtuluş hikâyesini anlatıyor... Ama bu ilkel Māori dansı, ada sınırlarını çoktan aştı... Savaş dansının spor salonlarında ve sahalarda motivasyon amaçlı kullanımı hızla yaygınlaşıyor.

Haka Dansı, 1820'lerde, Māorilerin önemli kabile liderlerinden Te Rauparaha'nın düşmandan kaçıp saklandığı çukurda ölümü beklerken, mucize eseri kurtuluşunun anlatır .

Te Rauparaha şarkısında, ölümle yaşam arasında gidip gelirken gördüklerini ve hissettiklerini çok kısa ifadelerle dile getirir..

"Ka mate Ka mate" yani "ölüyorum, ölüyorum" sözleriyle başlayan Haka, Māori yerlisinin, düşmanın insafa geldiği an mırıldandığı, "Ka ora Ka ora" yani "yaşam, yaşam" sözleriyle devam eder....

Şarkı, "saçlı adam" yani insafa gelen düşmanın gün ışığını yeniden sunması ve Te Rauparaha'nın çukurun derinliklerinden yukarıya doğru adım adım çıkarak güneşe kavuşmasıyla biter..
 
 


Ka mate Ka mate! Ka ora Ka ora! Ka mate Ka mate! Ka ora Ka ora! Tenei Te Tangata Puhuruhuru! Nana i tiki mai whakawhiti te ra! Upane Upane! Upane Kaupane! Whiti te ra!
It is death It is death! It is life It is life! It is death It is death! It is life It is life! This is the hairy man! Who caused the sun to shine again for me! Up the ladder Up the ladder! Up to the top!
 
 
 
Türkçesi;
Ölüm bu, ölüm bu! Yaşam bu, yaşam bu! İşte bu kıllı adam ile, Güneş yeniden doğdu! Yanyana durun, yanyana! Zirveye çıkacağız, zirveye. Güneşin doğduğu yere!
 
Tube
 

Hiç yorum yok: