antropoloji.blogspot.com




antropoloji.blogspot.com üniversite ögrencilerince kurulmus, tamamen bilgi paylasımına yönelik ve hiç bir ticari çıkar saglamaya yönelik olmayan bir blogdur

antropoloji.blogspot.com was founded by university students, and for sharing information completely without any commercial interest to provide a platform




27 Mart 2017 Pazartesi

MİTOKONDRİAL HAVVA (HAVVA ANA)

Merhaba arkadaşlar,
Bugün bir radyo frekansı edasıyla sizlere seslenirken pek çok meraklının ilgisini çeken havva ana konusuna değinmek istedim. Bu konuyu pek çok din, mit, efsane ile de araştırmak mümkün ancak bilim herşeyde olduğu gibi bu konuda da bizlere farklı görüşler sunmakta.

Ben din ve efsane kısımlarını bir kenara bırakıp araştırmak isteyenlere bırakırken, havva ana konusuna mitokondrialDNA diyerek devam etmek istiyorum.









mitokondriyal DNA (kısaca mtDNA), hücrelerimizin çekirdeği haricinde, mitokondri denen ve enerji üretimi için büyük moleküllerin oksijen ile yakılarak küçük moleküllere dönüştüğü organelde bulunan bağımsız DNA parçasına verilen isimdir. Kısacası ana genetik materyalimiz olan çekirdek DNA'sından bağımsız; ancak canlı genomu dahilinde sayılan bir DNA'dır.
Mitokondriyal dna, anneden çocuğa babanın genleriyle karışmadan aktarılır ve sadece doğal mutasyonlarla değişime uğrar. Tüm dünyadan toplanan örnekler incelendiğinde hepsinin mitokondriyal dna'sında aynı mutasyon tespit edilmiş ve bu mutasyonun 150-200 bin yıl kadar önce oluştuğu saptanmıştır. mutasyonun ilk olarak ortaya çıktığı bu "en yakın ortak ana"ya mitokondriyal havva denir.

Mitokondriyal havva, ilk kadın olmadığı gibi, zamanında yaşayan tek kadın da değildir. Teoriye göre hastalık, kıtlık ya da benzeri bir sebepten dolayı insan nüfusunun iyice azaldığı bir dönemde yaşamıştır. Diğer kadınlardan bazıları çocuk doğuramadan ölmüş, bazılarının kız çocuğu olmamış, kız çocuğu olanların çocuğunun kız çocuğu olmamış, kısacası tüm diğer soylar bir şekilde kesintiye uğrarken sadece havva'nınki hayatta kalabilmiş ve günümüze tüm insanların annesi olacak şekilde ulaşmıştır.
 
Mitokondrial havva ya da havva ananın ilk kadın olmadığı, insanlığın ondan gelmediği konusundaki görüşlerim, 'ilk insan' terimi üzerindeki düşüncelerim ile ilgili tekrar görüşmek dileğiyle. umuyorum ki bu konuyu o yazımla daha iyi kavrayabiliriz.


GÜLÇİN KÖRÜKCÜ

Hiç yorum yok: