antropoloji.blogspot.com




antropoloji.blogspot.com üniversite ögrencilerince kurulmus, tamamen bilgi paylasımına yönelik ve hiç bir ticari çıkar saglamaya yönelik olmayan bir blogdur

antropoloji.blogspot.com was founded by university students, and for sharing information completely without any commercial interest to provide a platform




20 Temmuz 2012 Cuma

14 Temmuz 2012 Cumartesi

İnsan Irkı Olmasaydı - Life After People - Belgesel - Türkçe


Dünyadan insan ırkı yok olursa neler olacak? Dünya nasıl değişecek?

Ayasofya Camii Nasıl Yapıldı? - Belgesel - Türkçe


Ayasofya, Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından M.S. 532 - 537 yılları arasında İstanbul'un tarihi yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali olup, 1453 yılında İstanbul'un Türkler tarafından alınmasından sonra,

11 Temmuz 2012 Çarşamba

Ruth Fulton Benedict - Antropoloji Tarihi




Ruth Fulton Benedict : 1887 yılında, New York'ta doğdu. Yaşamının ilk 6 senesini, anneannesi ve dedesinin çifliğinde geçirdi. Operatör olan babası, Benedict henüz iki yaşındayken öldü.

Lucien Lévy-Bruhl - Antropoloji Tarihi




Lucien Lévy-Bruhl : Fransız düşünür. İlkel halklar üzerindeki psikolojik araştırmaları, toplumsal düşünce sistemleri ile ilkel dinler ve mitolojinin içerdiği usdışı unsurların incelenmesinde antropolojiye yeni bir yaklaşım kazandırmıştır.

Arnold van Gennep - Antropoloji Tarihi



Arnold van Gennep : Fransız etnolog ve folklorist Fransa’daki kırsal topluluklar üzerine çalışmaları antroploljinin bir parçası haline getiren (yani evde antropoloji yeni bir buluş değildir) bilgili ve yenilikçi bir akademisyendi.

8 Temmuz 2012 Pazar

Bir Antropologun hayatında tipik bir gün... Klip

Bir Antropologun hayatında tipik bir gün
A Day in the Life - Anthropologist

Forensic Anthropology - Adli Antropoloji - Klip

The FBI Laboratory Division’s New Forensic Anthropology Program
Adli antropoloji, antropolojinin bir bilim olarak adli işlemlere uygulanması ya da geniş tanımı ile; adli ve kamuya ait problemlerde iskeletlerin kimliklendirilmesine ve osteoloji tekniklerinin bunlara uygulanması için özelleşmiş fizik antropolojinin alt disiplinidir. Tanıtıcı bir klip.

Marcel Mauss




Marcel Mauss : ( Dört Kurucu Baba’dan 1i ) Değiş tokuş biçimleri ile toplumsal yapı arasındaki ilişki üzerine karşılaştırmalı çalışmalarıyla tanınan Fransız sosyolog ve antropolog. düşünsel gelişiminde dayısı Emile Durkheim'ın büyük payı vardır. görüşleriyle Claude Levi Strauss, A.R. Radcliff-Brown, E.E. Evans-Pritchard ve Melville J. Herskovits gibi bir çok sosyal bilimciyi etkilemiştir. bir dönem L'Année Sociologique dergisinin yayın yönetmenliğini üstlenmiş, 1925'te Paris Üniversitesi etnoloji enstitüsü'nün kurulmasına katkıda bulunmuştur.

Alfred Reginald Radcliffe-Brown -




Alfred Reginald Radcliffe-Brown : ( Dört Kurucu Baba’dan 1i ) Radcliffe-Brown, Sparkbrook'da (Birmingham, İngiltere).  Doğdu.  Trinity College, Cambridge de öğrenim gördükten sonra, Andaman Adaları'na seyahat etti. (1906-1908) ve Batı Avustralya (1910-1912)'da oradaki topluluklar üzerinde saha çalışmalarında bulundu.

Bronisław Kasper Malinowski - Antropoloji Tarihi




Bronisław Kasper Malinowski : ( Dört Kurucu Baba’dan 1i ) Polonyalı antropolog, bilim adamı. Etnoğrafik alan çalışmalarının öncülerinden biri olmasından dolayı 20. yüzyılın en önemli antropologlarından sayılmaktadır. 1910’da Leipzig’den Londra’ya taşındı. Malinowski, birkaç yıl önce Avusturya – Macaristan İmparatorluğu’nun idaresindeki Krakow’da fizik ve felsefe doktora derecesi almıştı

Franz Boas - Antropoloji Tarihi




Franz Boas : ( Dört Kurucu Baba’dan 1i )  Amerikan yapısalcı okulunun kurucularındandır. Amerikan dilcisi ve antropoloğu Boas, Almanya’da doğmuş, orada eğitim görmüştür. Amerika’da yaşayan ve yazı diline sahip olmayan Kızılderililerin dili F. Boas’ın dikkatini çekmiştir. O, Amerika Kızılderililerinin Dakot, Eskimos, Oneyda, Simsey ve diğerlerinin dillerini araştırarak kendi çabalarıyla öğrenmiştir.

Max Weber - Antropoloji Tarihi



Max Weber : Alman düşünürü ve sosyoloğu. Weber’in büyük önemi Emile Durkheim’la birlikte, ayrı ve bağımsız bir disiplin olarak modern sosyolojinin kurucusu olması olgusundan kaynaklanmaktadır. O, sosyal bilimlere felsefi bir temel, sosyolojiye de kavramsal bir çerçeve kazandırmıştır.

Emile Durkheim - Antropoloji Tarihi




Emile Durkheim : Yahudi kökenli Fransız sosyologdur. Modern sosyolojinin kurucularından birisi olarak sayılmaktadır. Durkheim toplumbilimi kendi olgularını kendi ön dayanaklarıyla işleyen bir bilim durumuna getirdi.

William Halse Rivers Rivers - Antropoloji Tarihi




William Halse Rivers Rivers : Londra Üniversitesinde Tıp öğrenimi gördü. 1898'de Cambridge Üniversitesi'nin düzenlediği bir sefere katılarak Yeni Gine'yle Avustralya arasındaki Torres Boğazına gitti. Rivers bu ekibin en alışılmamış üyesiydi.

Charles Gabriel Seligman - Antropoloji Tarihi



Charles Gabriel Seligman : İngiliz antropolog, Tıp öğrenimi gördü. 1898'de Cambridge Üniversitesi'nin düzenlediği bir sefere katılarak Yeni Gine'yle Avustralya arasındaki Torres Boğazına gitti. İngiltere'ye dönüşünde tıp alanında çalışmayı sürdürdü.

Alfred Cort Haddon - Antropoloji Tarihi




Alfred Cort Haddon : Köken olarak zoologdu. 1898’de Cambridge Üniversitesi tarafından Avusturalya ile Yeni Gine arasındaki Torres boğazına düzenlenmiş ve önemi ancak daha sonrafark edilecek  olan bir gezidir. Gezinin amacı, bu bölgede yaşayan geleneksel nüfus hakkında ayrıntılı veriler toplamaktı;

James George Frazer - Antropoloji Tarihi




James George Frazer : İskoç sosyal antropolog. İskoç insanbilimci, yazar ve halk bilimci. Sir James George Frazer 1854’te Glasgow, İskoçya’da doğdu, 1941’de Cambridge’de öldü. 1869’da Glasgow Üniversitesi’ne, 1874’te de Cambridge Üniversitesi’ndeki Trinity College’a girdi. 1879’da Cambridge Üniversitesi’nin öğretim kadrosuna katıldı.

Edward Burnet Tylor - Antropoloji Tarihi




Edward Burnet Tylor : Bir Quaker olarak yetişmişti, inancı nedeniyle üniversite eğitimi almamıştı. Küba’daki nekahat devresi boyunca arkeolojiye merak sardı, Meksika’daki Toltec harabelerine bir araştırma gezisine katılmaya davet edildi.

Adolf Bastian - Antropoloji Tarihi



Adolf Bastian :  Alman etnolog, antropolog, aslında bir tıp doktoruydu ve Wilheim ve Alexander von Humbold kardaşlerin etkisiyle etnografi eğitimi almıştı. Humbold kardeşler dil bilimci ve coğrafyacıydılar. Bastian 20 yılını seyahat ederek geçirdi,

Karl Heinrich Marx - Antropoloji Tarihi




Karl Heinrich Marx :  Filozof, politik ekonomist ve devrimci. Komünizmin kuramsal kurucusudur. Birçok politik ve sosyal konuda fikri olmakla beraber, en çok Komünist Manifesto'nun (1848) giriş cümlesinde özetlediği tarih analiziyle tanınır:

7 Temmuz 2012 Cumartesi

Lewis Henry Morgan - Antropoloji Tarihi




Lewis Henry Morgan : Amerikalı etnolojist, antropolog ve yazar olmasına rağmen profesyonel çalışma alanı hukuktur. Morgan'ın tanınan özelliği ise kültürel evrim ve Amerikan yerlileri üzerine yaptığı çalışmalardır. Morgan, yerlilerden gençliğinden itibaren büyülenmiştir. 1840’larda, bir süre Iroquois  kabilesi ile birlikte yaşamış, bu kabile tarafından benimsenmiş ve Tayadaowuhkuh (köprüler kuran) adını almıştır.

Herbert Spencer - Antropoloji Tarihi




Herbert Spencer : Ünlü İngiliz filozofu ve sosyoloğu sosyal Darwinizmin kurucusu. Sistematik bir eğitim almamasına, okumayı fazla sevmemesine karşın birçok bilim dalında binlerce fikir ortaya atmış, ve "evrim" teorisinde Charles Darwin'in bir numaralı rakibi olmuştur.

Charles Darwin - Antropoloji Tarihi




Charles Darwin : İnsan dahil tüm canlı türlerinin doğal seçilim yoluyla bir ya da birkaç ortak atadan evrildiğini öne sürmüş ve o günün şartlarına göre bu teoriyi destekleyen pek çok kanıt sunmuştur.

Georg Wilhelm Friedrich Hegel - Antropoloji Tarihi




Georg Wilhelm Friedrich Hegel : Büyük bir sistem kurarak, Kant'ın imkansız olduğunu söylediği şeyi gerçekleştirmiş, yani rasyonel bir metafizik kurmuş olan ünlü Alman filozofudur. Hegel'in kurduğu sisteme 'diyalektik mantık' denilir.

İmmanuel Kant - Antropoloji Tarihi




İmmanuel Kant  : Kant, eleştirel felsefenin babası olarak kabul edilir. Modern felsefenin gelişim seyrine uygun olarak bilgi kuramını ön plana çıkartmıştır. Kant'ın gözünde bilim, liderleri kesin olan ve yöntemleri, ancak Hume'unki gibi felsefi bir kuşkuculuk benimsendiği zaman sorgulanabilen evrensel bir disiplindir. Bilim yansızdır ve nesneldir. O, felsefedeki ilk ve temel misyonunun bilimi temellendirmek, daha sonra da ahlakın ve dinin rasyonelliğini savunmak olduğuna inanmıştır.

Johann Gottfried von Herder - Antropoloji Tarihi




Johann Gottfried von Herder : Alman filozof, din bilimci, şair ve edebiyatçı. Alman Romantizmi dönemi ve özellikle de Fırtına ve Coşku ekolünde değerlendirilen ve bu dönemin en önemli ürünlerinden kabul edilen Dil felsefesi ve Tarih felsefesi alanlarında verdiği eserlerle, bu alanların müşterek kurucularından kabul edilir.

Friedrich Richter (Jean Paul) - Antropoloji Tarihi



Friedrich Richter :  Alman Romantiklerinden biri, yazılarında Fransız adı kullanıyordu: Jean Paul. Richter  ''İnsanın kendi karakterini en açık biçimde ele verdiği zaman, başkalarını tarif ettiği zamandır...'' demiştir.

Jean - Jacques Rousseau - Antropoloji Tarihi


Jean - Jacques Rousseau  :  Fransız yazar, düşünür, filozof, politika ve müzik teorisyeni. Encyclopédie’nın en önemli yazarı. Çağdaşlarının aksine Rousseau, gelişmenin ileriye doğru olmadığını, bir bozulma şeklinde ortaya çıktığını ve bu bozulmanın kaynağının da toplumun kendisi olduğunu ortaya sürer.

Marquis de Condorcet - Antropoloji Tarihi



Marquis de Condorcet  :  Aydınlanmanın, ünlü düşünürü. İnsanın yetkinleşebileceğine ve insanlığın sonsuzca ilerleyebileceğine inanan Condorcet, ilerlemeye duyduğu bu inancı, İnsan Zekasının İlerlemeleri Üzerine Tarihi bir Tablo Taslağı adlı eserinde dile getirmiştir.

Jean le Rond d'Alembert - Antropoloji Tarihi



Jean le Rond d'Alembert :  Fransız matematikçi, mekanikçi, fizikçi ve filozoftur. Denis Diderot ile birlikte Encyclopédie’nın yardımcı editörlüğünü yapmıştır. D'Alembert'in dalga denklemleri için geliştirdiği metod ondan sonra kendi ismiyle adlandırılmıştır.

Denis Diderot - Antropoloji Tarihi



Denis Diderot  :  Aydınlanma Çağı'nın en önemli kişiliklerinden biri filozof Denis Diderot  ve matematikçi Le Rond d’Alembert öncülüğündeki  Ansiklopedistlerdi. Amaçları aklı ilerlemeyi, bilimi ve teknolojiyi daha fazla geliştirebilmek için mümkün olan en fazla bilgiyi toplamak, sınıflandımak ve sistematikleştirmekti.

Baron de Montesquieu (Charles-Louis de Secondat Montesquieu) - Antropoloji Tarihi



Baron de Montesquieu  (Charles-Louis de Secondat Montesquieu)  :  Fransız, yazar, düşünür ve filozofu. Bir siyaset sosyolojisi geliştiren Montesquieu, esas ününü toplum, hukuk ve yönetim tarzı konusunda gerçekleştirdiği karşılaştırmalı araştırmadan almıştır.

6 Temmuz 2012 Cuma

Gambattista Vico - Antropoloji Tarihi



Gambattista Vico  :  Ünlü İtalyan düşünürü. Özgün bir tarih anlayışı geliştirmiş olan Vico, Descartes'ın tarihe açık ve seçik düşüncelerle yaklaşma tavrına karşı çıkmış ve doğruluğu, kesinliği, açık seçik düşüncelerde değil de, etkinlikte, insan varlıkları tarafından yaratılmış, gerçekleştirilmiş olanda aramıştır.

Rene Descartes - Antropoloji Tarihi



Rene Descartes   :  Fransız matematikçi, bilim adamı ve filozof.  Matematik ve anatomi alanlarında temel katkılarda bulunmuş. Genellikle de modern felsefenin kurucusu olarak kabul edilmektedir.

Thomas Hobes - Antropoloji Tarihi




Thomas Hobes  :  Felsefede materyalizmi, etikte haz ahlakını, siyasette monarşiyi benimseyen İngiliz filozoftur. Thomas Hobbes, var olan her şeyin fizik madde olduğunu ve her şeyin maddenin hareketiyle açıklanabileceğini öne sürmüştür.

Aquinalı Thomas (St. Thomas Aquinas) - Antropoloji Tarihi



Aquinalı Thomas (St. Thomas Aquinas): Ortaçağ felsefesinin en büyük düşünürüdür. Öğretisi bugün de Katolik Kilisesinin resmi felsefesidir. Ortaçağ felsefesinin ilk parolası “Anlamak için İnanıyorum” idi. Bu önce vahyedilene inanmak,

John Locke - Antropoloji Tarihi



John Locke  : Empirist bir bilgi teorisinin temel öğretilerini, yani zihinde doğuştan düşünceler bulunmadığı ve bilginin deneyimden üretildiği ilkelerini mekanik bir gerçeklik görüşüyle birleştiren John Locke modern felsefenin tavrına uygun olarak, felsefesinde öncelikle bilgi konusunu ele almıştır.

Michel de Montaigne - Antropoloji Tarihi




Michel de Montaigne  : Deneme türünün ustasıdır. Denemeleri uzunlukları birbirinden çok farklı 107 bölümden oluşur. Uzaktaki insanlarla ilgili olarak bu gün kültürel görececi diyebileceğimiz bir tarzda yazar.

Marco Polo - Antropoloji Tarihi



Marco Polo : Marco Polo, Hanbalık'a (Pekin) gitti. Anadolu'yu, Mezopotamya'yı, İran'ı, Türkistan'ı, Pamir Dağları'nı, Gobi Çölü'nü ve Çin'i dolaştı.

Strabon - Antropoloji.Tarihi


Strabon : Roma Cumhuriyeti döneminin Yunan tarihçi, coğrafyacı ve filozof. Yaşadığı dönemde bilinen yerlere yapılan göçlere ve hangi milletlerin yerleşmeler yaptığı üzerine gerçekleştirdiği çalışmalar ile ün kazanmıştır.

Aristo (Aristoteles) - Antropoloji Tarihi



Aristo (Aristoteles) : Antik Yunan filozof. Platon ile Batı düşüncesinin en önemli iki filozofundan biri sayılır. Fizik, gökbilim, ilk felsefe, zooloji, mantık, siyaset ve biyoloji gibi konularda pek çok eser vermiştir. Transformizm adlı eserinde evrim düşüncesinden,  canlıların basitten karmaşığa doğru gelişerek insana ulaştığını söyler,

İbn Haldun - Antropoloji Tarihi



İbn Haldun : Dinsel olmayan toplum kurallarının ilklerinden birini geliştirdi; toplumsal dayanışma ile ilgili görüşleri, bu gün sosyoloji ve antropolojinin temel taşları arasında görülen Durkheim’in görüşlerini önceliyordu.

Platon (Eflatun - Antropoloji Tarihi




Platon (Eflatun) : Platon Arapçada P harfinin olmamasından dolayı Arap dünyasında Eflatun olarak anılmaktadır. Çok önemli bir Antik/Klasik Yunan filozofu olduğu gibi, matematikçi, felsefi diyaloglar yazarı ve Batı dünyasındaki ilk yüksek öğretim kurumu olan Atina Akademisinin kurucusuydu.

Herodot (Halikarnassoslu Herodotus) - Antropoloji Tarihi


Herodot (Halikarnassoslu Herodotus) : MÖ 5. yüzyılda yaşamış olan Yunanlı tarihçi ve antik yazar. Tarihin babası olarak anılır. Gezilerinde gördüğü yerleri ve insanları anlattığı,

Neanderthal - BBC Planet of the Apemen

Neanderthal - BBC Belgeseli

Homo Erectus - BBC Planet of the Apemen


 Homo Erectus BBC Belgeseli