antropoloji.blogspot.com




antropoloji.blogspot.com üniversite ögrencilerince kurulmus, tamamen bilgi paylasımına yönelik ve hiç bir ticari çıkar saglamaya yönelik olmayan bir blogdur

antropoloji.blogspot.com was founded by university students, and for sharing information completely without any commercial interest to provide a platform




8 Temmuz 2012 Pazar

William Halse Rivers Rivers - Antropoloji Tarihi




William Halse Rivers Rivers : Londra Üniversitesinde Tıp öğrenimi gördü. 1898'de Cambridge Üniversitesi'nin düzenlediği bir sefere katılarak Yeni Gine'yle Avustralya arasındaki Torres Boğazına gitti. Rivers bu ekibin en alışılmamış üyesiydi.
1922’deki erken ölümüne kadar, psikolojik antropolojinin gelişmesi için büyü çaba güsterdiği Cambridge Üniversitesi’nde profesördü; o dönemde başarılı olabilmesi için fazla erken olan bir proje. Rivers hayatının sonuna doğru, Sigmund Freud’un psikolojisinin etkisi altına girdi. Torres seferi boyunca yerlilerin zihinsel yeteneklerine, özellikle de duyularını kullanma biçimlerine odaklandı 1908’de Güney Hindistan’daki kabileler arasında yaptığı çalışmaya dayalı bir monografi olan The Todas’ı ve 1914’te The History  of Melanesian Society’yi yayınladı. Bu ikinci kitabında Malinezya’daki  yoğun kültürel çeşitliliği ortaya koyan ve bu çeşitliliği tekrarlanan göç dalgalarının bir sonucu olarak açıklayan hacimli bir çalışmaydı. Bu varsayım, günümüzün arkeologları tarafından da bazı değişimlerle hala kabul edilir. Rivers, bu çalışmayla evrimcilikten uzaklaşıp son çalışmasının konusu olan difizyonizme doğru ilerleyen bir hareket başlattı. (1864-1922)



Kaynakça:



Prof. Dr. İzzet Duyar'ın Antropoloji Tarihi ders notları.
Antropolji Tarihi - Thomas Hylland Eriksen - Finn Sivert Nielsen / İletişim Yayınları
Özgür Ansiklopedi Wikipedia (bazı paragraflar)
Yukarıda adı geçen kaynaklar ve internetten araştırılmış ders notu olarak öğrencilere yardımcı olmak amacıyla derlenmiştir.
Her türlü hakkı ürün sahiplerine aittir.

Hiç yorum yok: