Jean - Jacques Rousseau : Fransız yazar, düşünür, filozof, politika ve müzik teorisyeni. Encyclopédie’nın en önemli yazarı. Çağdaşlarının aksine Rousseau, gelişmenin ileriye doğru olmadığını, bir bozulma şeklinde ortaya çıktığını ve bu bozulmanın kaynağının da toplumun kendisi olduğunu ortaya sürer.
Toplumsal sözleşme adlı eserinde, İnsan özgür doğmuştu ama şimdi her yerde zincire vurulmuş durumda der; ama aynı zamanda, kendi zamanındaki yanlış toplumsal sözleşme’nin özgürlük ve demokrasiye dayalı başka sözleşme ile değiştirilebileceğini de vaad eder. Rousseau’nun ideal toplum modeli, soylu vahşiler, özgür devletsiz halklar arasında bulunabilir. Halk sayısı arttıkça, yönetici sayısının azalması gerektiğini savunan Rousseau, “demokrasi, aristokrasi, monarşi” şeklindeki sınıflandırmayı benimsemiştir. Rousseau’ya göre demokrasi biçimindeki hükümette yönetici, halkın tamamı ya da büyük bir kısmıdır. Aristokrasi biçimiyse küçük bir azınlığın yönetimidir. Monarşik hükümette ise yönetme yetkisi tek bir kişidedir. Rousseau, kendinden sonra gelen toplumsal bilimciler için Marx’tan Levi Strauss’a kadar ilham kaynağı olmuştur ve Fransız Aydınlanması ile 1700’lerin sonunda kısmen ortaya çıkmış olan Alman Romantizmi arasında bir aracı olarak görülür. (1712-1778)
Kaynakça:
Prof. Dr. İzzet Duyar'ın Antropoloji Tarihi ders notları.
Antropolji Tarihi - Thomas Hylland Eriksen - Finn Sivert Nielsen / İletişim Yayınları
Özgür Ansiklopedi Wikipedia (bazı paragraflar)
Yukarıda adı geçen kaynaklar ve internetten araştırılmış ders notu olarak öğrencilere yardımcı olmak amacıyla derlenmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder