antropoloji.blogspot.com




antropoloji.blogspot.com üniversite ögrencilerince kurulmus, tamamen bilgi paylasımına yönelik ve hiç bir ticari çıkar saglamaya yönelik olmayan bir blogdur

antropoloji.blogspot.com was founded by university students, and for sharing information completely without any commercial interest to provide a platform




2 Haziran 2012 Cumartesi

Bronislaw Kasper Malinowski

 Bronislaw Kasper Malinowski

 Bronislaw Kasper Malinowski (7 Nisan 1884'de doğdu ve 16 Mayıs 1942'de öldü). Polonyalı antropolog, bilim adamı.Şu anda Polonya sınırları içerisinde bulunan Avusturya - Macaristan bölgesi topraklarında doğdu.
Etnoğrafik alan çalışmalarının öncülerinden biri olmasından dolayı 20. yüzyılın en önemli antropologlarından biri olarak tanınmaktadır. Kültürel antropoloji öğreti ve çalışmaları ile birlikte, Malanesia antropoloji araştırmalarına büyük katkı sağladı.

Malinowski Krakow,Polonya'da doğdu. Üst-orta sınıf bir ailenin mensubuydu. Babası profesör, annesi toprak sahibi bir ailenin kızıydı. Çocukken zayıftı ve sıklıkla hasta oluyordu ama buna rağmen derslerinde üstün başarı gösteriyordu. 1908'de Jagiellonian Üniversitesi'nde felsefe doktorasını yaptı. Bu arada aynı üniversitede fizik ve matematik çalışmaları yapmıştı. Üniversite öğrenimi sırasında yine hastalığı tekrarladı. Halbuki James Frazer'ın Altın Dal isimli eserini okuyarak antropoloji üzerine yoğunlaşmaya karar vermişti. Sonraki 2 seneyi Leipzig Üniversitesi'nde Charles Gabriel Seligman ile antropoloji çalışarak geçirdi. Bu zaman zarfında James Frazer ve diğer Britanyalı yazarlar arasında iyi bilinen bir pozisyona gelmişti. Bu nedenle Malinowski 1910'da London School of Economics'de öğrenim görmek üzere İngiltere'ye gitti.

1914'de Mailu'da alan araştırmalarını denetlediği yer olan (Papua Yeni Gine'de) Trobriand Adaları'na gitti. Sahadaki bu meşhur seyahatinde kıyı şeridinde bulundu. I. Dünya Savaşı başladı ve Britanya kontrol noktasındaki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu kutuplaşması neticesinde Avustralya yönetimi kendisine iki opsiyon tanıdı; kendisi Trobriand Adaları'na sürgün edilecek ya da savaş esnasında gözaltında tutulacaktı. Malinowski, Trobriand Adaları'nı tercih etti. Bu süre zarfında Malinowski Kula'daki saha çalışmalarını denetleme fırsatı buldu ve şuan antropolojik metodolojide kilit rol oynayan katılmacı gözlem kuramını oluşturdu.

1922'ye kadar Malinowski antropoloji alanında doktora derecesini kazanmıştı ve London School of Economics'de eğitmenlik yapıyordu.


Bibliyografya


  • Trobriand Adaları (1915)
  • Batı Pasific Argonutları (1922)
  • İlkel Toplum Miti (1926)
  • Yabanıl Toplumda Suç ve Gelenek (1926)
  • Yabanıl Toplumda Cinsiyet ve Baskı (1927)
  • Kuzeybatı Melanezya'da İlkel Seksüel Yaşam (1929)
  • Mercan Bahçeleri ve Onların Sihiri: Trobriand Adaları'ndaki tarım ritüelleri ve toprağı işleme yöntemleri üzerine bir çalışma (1935)
  • Kültürün Bilimsel Teorisi (1944)
  • Sihir, Bilim ve Din (1948)
  • Kültürel Değişimin Dinamikleri (1945)
  • Kavramın Sınırlı Anlamına İlişkin Bir Günlük (1967)




  • Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Bronis%C5%82aw_Malinowski

    Hiç yorum yok: