antropoloji.blogspot.com




antropoloji.blogspot.com üniversite ögrencilerince kurulmus, tamamen bilgi paylasımına yönelik ve hiç bir ticari çıkar saglamaya yönelik olmayan bir blogdur

antropoloji.blogspot.com was founded by university students, and for sharing information completely without any commercial interest to provide a platform




4 Haziran 2012 Pazartesi

Oymaağaç Höyük Kazısı


Samsun Ili Vezirköprü Ilçesinde 4-5 hektar büyüklüğünde olan Oymaağaç Höyük Vezirköprü Ovasının en önemli yerleşmesidir.
Uygun bir iklim, verimli tarlalar, yeterli su kaynakları, Tavşan Dağların bakır yatakları ve Kızılırmağın geçişi nedeniyle ilk insanlar Kalkolitik dönem itibaren Oymaağaç Höyükte yerleşmeye başladılar. Orta Tunç ve Geç Tunç Çağı Oymaağaç Höyüğün Hititlerin dini merkezi "Nerik" olduğu tahmin ediliyor.

2005 yılınbaslayan Berlin Freie Üniversitesi den Prof. Dr. Rainer Czichon, Prof. Dr. Klinger başkanlığında yürütülen kazı ve yüzey araştırma projesi hipotezin doğruluğunu ıtlamaya çalışıyor. Her yıl T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığın iziniyle ve Gerda Henkel Vakıf ve Alman Araştırma Fonu destekiyle 50-60 şilik,  bilim adamları, öğrenciler, yerli işçiler hem bahar hem yaz sezonunda Oymaağaç Höyükte ve onun yakın çevresinde çeşitli metodlar ile çalışıyorlar.


Antropolojik incemeler

2011’da depodaki iskeletlerin antropolojik incelemeleri American School of Athens’in Wiener Laboratory’dan gelen Dr. Sherry Fox ve onun Sheffield Üniversitesinden gelen asıstanı Kathryn Marklein tarafından devam edildi. Toplum mezar (Locus:7384:009) incelemek için yeni bir metod kullanıldı. Bu metoda göre mezarın 2500 kemikleri 40 insana değil 21 insana aittir. Onların arasında erkekler ve kadınlar, büyükler, gençler ve bebeklar var. Çocuklar ilk olarak, yanı en aşağıda gömmüldüler. Büyüklerin yüzde 29 bir os tibiale externum, yani bir irsi hastalığı var. O yüzden bir DNA analizin kosulları araştırılıyor. Belki toplu mezarların neden olduğunu öğrenilebilir. Ayrıca radiografili, 14C ve nitrogen analizler planlamaktadır.
Onun dışında açma 7685’de bes iskeletler incelendi. 30-39 yaşında bir erkek, 24-32 yaşında bir kadın, 13-18 yaşında genc bir adam, 3-12 yaşında bir çocuk ve cins bilinmeyen bir insan.

İskelet görüntüleri ile ilgili ayrıntı için TIKLA


Kaynak:
http://www.nerik.de/
http://www.nerik.de/oezet/
http://www.nerik.de/ausgrabung/loci/kontext.php?a=7384&k=009
Fotoğraf kaynak: http://dienekes.blogspot.com/2008/09/nerik-hittite-holy-city.html

İlgili yazılar:
http://www.panoramio.com/photo/5786932
http://www.yapi.com.tr/Haberler/hititlerin-kutsal-kenti-nerik-araniyor_61204.html


Kazı alanını 360º göüntüleri için TIKLA

Hiç yorum yok: