antropoloji.blogspot.com




antropoloji.blogspot.com üniversite ögrencilerince kurulmus, tamamen bilgi paylasımına yönelik ve hiç bir ticari çıkar saglamaya yönelik olmayan bir blogdur

antropoloji.blogspot.com was founded by university students, and for sharing information completely without any commercial interest to provide a platform




8 Temmuz 2012 Pazar

Charles Gabriel Seligman - Antropoloji Tarihi



Charles Gabriel Seligman : İngiliz antropolog, Tıp öğrenimi gördü. 1898'de Cambridge Üniversitesi'nin düzenlediği bir sefere katılarak Yeni Gine'yle Avustralya arasındaki Torres Boğazına gitti. İngiltere'ye dönüşünde tıp alanında çalışmayı sürdürdü.
Antropolojiye duyduğu ilgi nedeniyle 1904'te yeniden Yeni Gine'ye gitti. Bölge halkını etnik, kültürel ve toplumsal özelliklerine göre sınıflandırmak için çalışırken, bu konuda sonradan yapacağı çalışmaların da ilk örneğini verdi. (The Melanesians of British New Guinea 1910; İngiliz Yeni Ginesi Melanezyalıları) adlı yapıtında kabile yaşamını bütün önemli yönleriyle ele aldı. Bugün de temel bir başvuru kaynağı olan kitap Bronisław Malinowski'nin sonraki çalışmalarının temelini oluşturdu. Seligman 1904'te, sonraki keşif gezilerinde kendisine eşlik eden ve birlikte kitaplar yazdığı Brenda Z. Salaman (Brenda Z. Salaman Seligman)  ile evlendi. Yerli kültürlerinin henüz yok olmamış izlerini incelemek amacıyla karısıyla birlikte Seylan'a yaptığı gezinin (1907-08) ardından (The Veddas 1911); Veddalar adlı kitabını yayımladı. Bunu gene karısıyla birlikte Sudan'da yaptığı ilk geziler (1909-10 ve 1911-12) izledi. I. Dünya Savaşı'nda Birleşik Krallık Kara Kuvvetleri Sıhhiye Sınıfı'nda görevliyken Sigmund Freud'un kuramlarını benimseyen Sligman, birbirinden çok farklı kültürlerde aynı düşlerin görülmesi noktasından yola çıkarak biliçaltı psikolojisinin bazı temel antropolojik sorunlara açıklama getirebileceği sonucuna vardı. 1921-1922 yıllarında karısıyla Sudan'a döndü ve yıllar süren çalışmalarının sonuçlarını( Pagan Tribes of the Nilotic Sudan 1932); Sudan'ın Nil Nehri Kıyılarında Yaşayan Putperest Kabileler adlı yapıtında özetledi.1910'da London School of Economics and Political Science'ta etnoloji profesörlüğüne atanan Seligman, 1913-34 arasında bu okulda yarı zamanlı öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1938'de konuk profesör olarak Yale Üniversitesi'nde ders verdi. (1873-1940)


Kaynakça:



Prof. Dr. İzzet Duyar'ın Antropoloji Tarihi ders notları.
Antropolji Tarihi - Thomas Hylland Eriksen - Finn Sivert Nielsen / İletişim Yayınları
Özgür Ansiklopedi Wikipedia (bazı paragraflar)
Yukarıda adı geçen kaynaklar ve internetten araştırılmış ders notu olarak öğrencilere yardımcı olmak amacıyla derlenmiştir.
Her türlü hakkı ürün sahiplerine aittir.

Hiç yorum yok: