antropoloji.blogspot.com




antropoloji.blogspot.com üniversite ögrencilerince kurulmus, tamamen bilgi paylasımına yönelik ve hiç bir ticari çıkar saglamaya yönelik olmayan bir blogdur

antropoloji.blogspot.com was founded by university students, and for sharing information completely without any commercial interest to provide a platform




11 Temmuz 2012 Çarşamba

Ruth Fulton Benedict - Antropoloji Tarihi




Ruth Fulton Benedict : 1887 yılında, New York'ta doğdu. Yaşamının ilk 6 senesini, anneannesi ve dedesinin çifliğinde geçirdi. Operatör olan babası, Benedict henüz iki yaşındayken öldü.
Annesi kütüphanede çalışmakta ve aynı zamanda öğretmenlik yapmaktaydı. Vassar College'den 1909 yılında mezun olan Ruth, bir yıl için Avrupa'ya gitti. Ülkesine döndükten sonra, Los Angeles'te bir kız okulunda, öğretmenlik yapmaya başladı. 1914 yılında, biyokimyacı R. Benedict ile evlendi. Columbia Üniversitesi'nden Felsefe Doktoru ünvanını aldı. Daha sonrada profesör ve Bölüm başkanı yani Ordinaryus profesör oldu. Sırasıyla; Harp Enformasyon Dairesi'nin Denizler Aşırı İstihbarat Bürosunda, Temel Tahlil Grubu Başkanı, Yabancı Memleketlerin Moralleri Bölümü'nde Sosyal İlim Tahlilcisi, Columbia Üniversitesi'nde Zamanımız Kültürleri Araştırma Başkanı, Amerikan Etnoloji Derneği Başkanı, New York İlimler Akademisi ve Washington Psikiyatri Okulu üyesi, Amerikan Psikopatoloji Derneği İkinci Başkanı,  Amerikan Sanatlar ve İlimler Akademisi üyesi olarak çalıştı.  1947 yılında, İlim Doktoru ünvanına layık görüldü. Bir ilim kadını olduğu kadar bir şair olan ve birçok şiiri bulunan Benedict, 61 yaşında New York'ta öldü. Amerikalı antropolog  Ruth Benedict’in  (The Chrysanthemum and the Sword)  Krizantem ve Kılıç, eseri, sosyal antropoloji ve kültürel düşün ağırlıklı olarak tasarlanmış, Japon kültürünün II. Dünya Savaşı'na yansımaları üzerinde durulmuştur. Kitap, antropolojik ve toplum bilimsel bir veri toplama tekniği olan derinlemesine görüşmeler yoluyla temellendirilmiştir. Ruth Benedict bunu daha çok Amerika'da yaşayan Japonlarla yaptığı görüşmelerle oluşturmaktadır. Konu II. Dünya Savaşı'nda ortaya konulan Japon siyasası ve bunu temellendiren Japon kültürel duruşu üzerinedir. (1887 - 1948)


Kaynakça:
Prof. Dr. İzzet Duyar'ın Antropoloji Tarihi ders notları.
Antropolji Tarihi - Thomas Hylland Eriksen - Finn Sivert Nielsen / İletişim Yayınları
Özgür Ansiklopedi Wikipedia (bazı paragraflar)
Yukarıda adı geçen kaynaklar ve internetten araştırılmış ders notu olarak öğrencilere yardımcı olmak amacıyla derlenmiştir.
Her türlü hakkı ürün sahiplerine aittir.


Hiç yorum yok: