antropoloji.blogspot.com




antropoloji.blogspot.com üniversite ögrencilerince kurulmus, tamamen bilgi paylasımına yönelik ve hiç bir ticari çıkar saglamaya yönelik olmayan bir blogdur

antropoloji.blogspot.com was founded by university students, and for sharing information completely without any commercial interest to provide a platform




7 Temmuz 2012 Cumartesi

Jean le Rond d'Alembert - Antropoloji Tarihi



Jean le Rond d'Alembert :  Fransız matematikçi, mekanikçi, fizikçi ve filozoftur. Denis Diderot ile birlikte Encyclopédie’nın yardımcı editörlüğünü yapmıştır. D'Alembert'in dalga denklemleri için geliştirdiği metod ondan sonra kendi ismiyle adlandırılmıştır.
Dinamik eşitlik için aslında var olmayan "merkezkaç kuvveti"nin mucididir. Gelişme düşüncesinden yola çıkarak, bilimleri, tarihsel kökenlerine ve gelecekte alacakları biçime göre sınıflandırdı. Encyclopédie’nin birçok maddesini yazdı.
d'Alembert'in, dalga denklemi ve bu problemin kendi adıyla bilinen çözümü ünlüdür. Sonsuz terimli serilerin yakınsaklığı, yakınsaklık bölgesini ve yakınsaklık yarıçapını bulmak için bundan daha kullanışlı bir formül bulunamamıştır. Yine bu ölçütle, serilerin analitik bölgelerini kolayca bulabiliriz. D'alembert, genel matematiğin kurucularından biri olarak bilinir ve biri olarak kabul edilir.  (1717-1783)




Kaynakça:


Prof. Dr. İzzet Duyar'ın Antropoloji Tarihi ders notları.
Antropolji Tarihi - Thomas Hylland Eriksen - Finn Sivert Nielsen / İletişim Yayınları
Özgür Ansiklopedi Wikipedia (bazı paragraflar)
Yukarıda adı geçen kaynaklar ve internetten araştırılmış ders notu olarak öğrencilere yardımcı olmak amacıyla derlenmiştir.
Her türlü hakkı ürün sahiplerine aittir.

Hiç yorum yok: