antropoloji.blogspot.com




antropoloji.blogspot.com üniversite ögrencilerince kurulmus, tamamen bilgi paylasımına yönelik ve hiç bir ticari çıkar saglamaya yönelik olmayan bir blogdur

antropoloji.blogspot.com was founded by university students, and for sharing information completely without any commercial interest to provide a platform




8 Kasım 2011 Salı

Antropometrik ölçümler için aletler

Antropometrik Ölçümler

Skinfold Caliper
(Deri Kıvrım Verniyesi)




Benzersiz tasarlanmış kaliper, 0-100 mm ölçüm skalasıyla en fazla 0-60 mm ölçüm skalasına sahip diğer tüm kaliperlerden ayrılır.
Kolay okunan 0-100 mm ‘lik skala diğer kaliperlerin aksine her yaş, cinsiyet ve ağırlık grubunun deri kıvrım kalınlığı ölçümünü sağlar.
Deri kıvrımlarının benzer ölçümleri için, yaylı kollar ve dönen uçlar otomatik olarak ayarlanır. Dairesel uçlar, hastaya konfor sağlamaktadır. 10 g/mm2 lik optimum basınç değeri ölçüm aralığı boyunca sabit basınç uygular.
Kaliper, dayanıklı ve hafif olup kalibrasyon gerektirmez.

Large Anthropometer
(Büyük Antropometre)



Büyük Antropometre, 0,1 cm artışlarla 0-60 cm arası ölçüm aralığına sahiptir. Büyüme takibi, çocuk gelişimi veya hareket analizi çalışmalarında; omuz genişliği ve uzun kemik uzunluklarını ölçmede kullanılır. Hafif alaşımlı Alüminyumdan yapılmıştır. Doğru ve hassas ölçüm için, kayan C şeklinde kolda yaylı rulmanları vardır.


Small Anthropometer
(Küçük Antropometre)



Küçük Antropometre, 0,1 cm artışlarla 0-30 cm arası ölçüm aralığına sahiptir. Biseps ve baldır kasları gibi küçük kas gruplarıyla beraber; El bileği, dirsek, diz, ayak bileği genişliklerini ölçmede kullanılır. Hafif alaşımlı Alüminyumdan üretilmiştir. Doğru ve hassas ölçüm için, kayan C şeklinde kolda yaylı rulmanları vardır.


Chest Depth Caliper
(Göğüs Derinliği Verniyesi)




Bu alüminyum Verniye, inç ya da santimetre cinsinden hassas olarak göğüs derinliğini ölçer.
Popüler kullanımları arasında, istirahatten tam inspirasyona maksimum göğüs genişlemesini ölçme de vardır. 2' er cm artışlarla 0 - 60 cm arası ölçüm aralığına sahiptir.



Gollehon Extendable Goniometer
(Genişleyebilen Gonyometre)






Çok yönlülük, Güvenirlilik, Hassasiyet ve Taşınabilirlik genişleyebilen gonyometreyi hareket aralığı değerlendirmesine yenilik getiren bir alet yapar.
Genişleyebilen Gonyometrenin kolları, geniş eklemleri ölçmek için 70 cm’e uzayabilir ve en ufak eklemleri ölçebilecek şekilde 20 cm’e katlanabilir özelliktedir. Kullanıcının hizalamayı tahmin etmesini gerektiren standart gonyometrelerin aksine, genişleyebilen kolların uzunluğu anatomik kemik noktalarına yaslanmalarını sağlar.
Gonyometre Kolları her iki yönde 360° lik dönüş açısına sahiptir.
Dört kez büyütülmüş, 1º artışlı 0-180° ve 180-0° lık çiftli skala hata olasılığını azaltarak okuma doğruluğunu artırır. Hafif ABS yapısı uzun ömürlü kullanım sağlar.




Anthropometric Tape
(Gulickmezure)






Gulikmezure, sınav ölçüm teknikleri ne olursa olsun ilerleyen antropometrik testler için hassas çevresel ölçüm sağlar.
Ucuna bağlı hassas yay sayesinde sabit gerginlik ve değişmeyen ölçüm hassasiyetine sahiptir.
Hem santimetre hem inç cinsinden sonuç verir.

Esneklik Ölçümleri

Dijital Inklinometrik Ölçüm Seti


Lafayette Dijital İnklinometre dünyada ilk kolay kullanımlı kablosuz veri aktarımı sunan inklinometredir. Lafayette Dijital İnklinometre hareket aralığı ölçümlerinde doğruluk, tekrarlanabilirlik ve nesnel belgelendirme sağlar.
Dijital İnklinometre Seti; Dijital Çiftli İnklinometre, Kablosuz PC Aktarım Ünitesi ve yazılımdan oluşur. Setle; omuz, bel, dirsek, el bileği, kalça, diz, ayak bileği gibi vücudun tüm eklemlerindeki hareket aralıklarını hesaplayabilirsiniz.
Set basitleştirilmiş ölçüm yöntemi ve daha nesnel sonuçlar gibi modern özellikler içerir. Dijital Çiftli İnklinometrede tek bir düğmeye basılarak aynı anda her iki açıda ölçülür. Cihaz Açı ölçümü ve veri analizini hızlandırmak için 6 çift veriyi görüntüleyip kaydeder.
Özellikler:
  • HOLD tuşuyla kolay okunur LCD ekran
  • 360° ölçüm yapar (+180° den -180° görüntüler
  • Ölçümler yerçekimine veya referans değere göre seçilebilir.
  • Tüm Ölçümleri hafızaya kaydeder.
  • Kaydedilen veriler hafızadan çağrılabilir ya da kablosuz olarak yazılıma gönderilebilir
  • AMA Talimatlarını destekler
  • Eklem Hareket Aralığı, Spinal subluksasyon ve Servikal Fleksiyon-Ekstensiyonu ölçer.
  • Çoklu Veri Depolama ve görüntüleme sunar.

Rapor Örnekleri
:




Örnek Inklinometre Sonuç Grafiği

Hareket aralığı verileri gelişim değerlendirmeleri için her ölçüm sonrasında belgelenebilir. Aşağıdaki örnekte, zaman içinde sağ tarafın sakat olan sol taraf servikal rotasyon hareket aralıklarıyla karşılaştırma grafiği gösterilmektedir. İyileşme sürecini incelemek için veriler tablolar (üstte) veya grafikler (aşağıda) halinde analiz edilebilir. Kalıcı bozukluklar AMA Talimatlarına göre belirlenebilir.
 


 Unilevel Inklinometre
(Unilevel Inclinometer)





Bu çift ölçekli inklinometre bir tarafta 1° ‘lik artışlarla diğer tarafta 2° 'lik artışlarla derecelenmiştir.

2°’lik skala klinik uygulamalarda kolay okuma için büyük rakamlıdır. 1°’ lik skala ölçüm doğruluğu için verniyelidir. Ayarlı ayaklar ve ergonomik tasarım küçük noktalarda bile ölçüm olanağı sunar. Nötr sıfır yöntemi kullanılarak ölçme ve standart kayıt için idealdir.


Sit and Reach
(Otur Eriş Sehpası)



Standart Otur-Eriş testi, sırt kasları üzerinde aşırı zorlanma olmadan sırtın ulaşılabileceği maksimum esneklik seviyesini test eder. Sırt kaslarının esnekliği sırtın yapabileceği iş veya hareket performansını gösterir. Esneklik Testi, sırt esnekliğini ölçmenin son derece doğru ve geçerli bir yöntemidir. Bu yöntem Wells / Dillon ve Johnson / Nelson tarafından açıklanan ham ölçüm cihazlarının yerini alır.

Sehpa dayanıklı ve hafif alüminyumdan imal edilmiştir. Sehpa üzerindeki skala ½” inç artışlarla, 23"e ve santimetre olarak 59 cm’e uzanır. Teste, Kişi ayakları düz ve panele dayanmış olarak otururken, elleriyle kayan barı maksimum seviyede itmeye çalışır. Ulaşılan değer skaladan okunup not edilir.


Çap Ölçümü (Antropometrik Set Ölçümü) Gerekli Ekipman:

LAFAYETTE, USA Antropometrik Set







Metot
  1. Her Ölçüm en az 2 kez alınmalıdır.
  2. Eğer ilk iki ölçüm % 2 aralığında değilse üçüncü bir ölçüm alın.
  3. Veri düzeltmesi :
· 2 ölçüm yapıldıysa ortalamasını alın.
· 3 ölçüm alındıysa ve 2 tanesi % 2 aralığındaysa bu ikisinin ortalamasını alın.
· 3 ölçüm alındıysa ve hepsi doğru aralıktaysa, üçünün ortalamasını alın.
  1. Ölçüm için anatomik noktaları işaretleyin.
  2. Kaliperlerin ucunu anatomik bölgelere yerleştirin. Derialtı dokusunu sıkıştıracak fakat rahatsızlık vermeyecek kadar güç uygulayın.
  3. En yakın milimetre değerini kaydedin.

Femur




Kişi oturur pozisyonda ve diz 90 derece bükülmüşken, çubuklar uyluk kemiğinin iç ve dış yan epikondiline sıkıca bastırılır. (Bölge, kişinin ayağını büküp uzatmasıyla kolaylıkla tespit edilebilir.) Ölçüm sağ ayaktan alınmalıdır.

Humerus


Dirsek bükülü ve avuç içi yukarı bakarken kol kemiğinin kondilleri arası mesafe ölçülür. (Bölge, kişinin kolunu büküp uzatmasıyla kolaylıkla tespit edilebilir) Ölçüm sağ dirsekten alınmalıdır.


Biacromial



Dirsekler vücudun yanında ve eller uyluklardayken, akromyonların (omuz çıkıntısı) en dış noktaları arasındaki mesafe ölçülür.


Bitrochanteric



Trokanterlerin en dış çıkıntıları arasındaki mesafe ölçülür. (Bölge, kişinin bacağını açıp kapatmasıyla kolaylıkla tespit edilebilir)

Billiac




Kalça kemiğinin en dış çıkıntıları arasındaki mesafe ölçülür.




Hiç yorum yok: